Raonić preko Verdaska do 3. kola, Čilić bez problema

Serena Vilijams preživjela pakao u prvom setu meča sa kvalifikantkinjom iz Holandije, Kiki Bertens
4 komentar(a)
Raonić, Foto: Reuters
Raonić, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2015. 21:48h

Branilac titule prvaka otvorenog prvenstva Amerike u tenisu, Hrvat Marin Čilić prošetao se do šesnaestine finala. On je u drugom krugu u tri seta bio bolji od Rusa Jevgenija Donskoja (6:2, 6:3, 7:5) za 115 minuta igre. Slavila je i prva favoritkinja Serena Vilijams, ali jako teško pošto je kvalifikantkinja iz Holandije, Kiki Bertens servirala za prvi set, a imala je i vođstvo od 4:0 u taj-breku prvog seta (7:6, 6:3).

Hrvat je i prvi duel dobio bez izgubljenog seta, ali se tek u drugom kolu vratio na mjesto najvećeg uspjeha u karijeri - na teren „Artur Eš”, na kojem je Donskoju odservirao 19 asova. Rival u trećem krugu devetom nosiocu, Čiliću, biće bolji iz duela Bugarina Grigora Dimitrova i Kazahstanca Mihaila Kukuškina, koji je igran sinoć.

"Dobro sam igrao od početka, uz tek mali pad koncentracije kod brejka u trećem setu. Odgovara mi ovaj teren, brzina podloge, a Jevgenij je jako brz igrač, pa sam morao da kratim poene. Uspijevalo mi je i zahvaljujući dobrom servisu", kazao je Čilić.

Miloš Raonić je savladao Španca Fernanda Verdaska, koji je uspio da namuči kanadskog tenisera rođenog u Podgorici, iako je lako izgubio dva prva seta. Verdasko je uspio da bude bolji u taj-breku trećeg seta i da meč odvuče do razigravanja četvrtog, u kojem je Raonić bio neumoljiv. Meč je trajao 175 minuta (6:2, 6:4, 6:7, 7:6). Rival desetom nosiocu, Raoniću će u šesnaestini finala biti 18. kosturaš, Španac Felisijano Lopes. On je tek nakon velike borbe opravdao ulogu favorita u duelu sa Amerikance Mardijem Fišom (2:6, 6:3, 1:6, 7:5, 6:3).

Amerikanac je tako okončao 15-godišnju karijeru u kojoj je najveći uspjeh ostvario srebrom na OI u Atini.

Sedmi nosilac David Ferer je u tri seta bio bolji od Srbina Filipa Krajinovića (7:5, 7:5, 7:6). Veteran iz Valensije će u narednom kolu igrati protiv 27. kosturaša u Njujorku, Francuza Žeremija Šardija, koji je bio bolji od Slovaka Martina Kližana (7:5, 6:4, 7:6).

Teže od očekivanog u treći krug će i 14. nosilac, Belgijanac David Gofan, koji je u pet setova pobijedio Litvanca Ričardasa Berankisa (5:7, 6:4, 3:6, 6:2, 6:1). Zato se Italijan Fabio Fonjini nije namučio. Posljednji kosturaš u Njujorku, 32. nosilac Fonjini je sa 3:0 dobio Urugvajca Pabla Kuevasa (6:3, 6:4, 6:4).

U ženskom dijelu kostura u šesnaestini finala su i Poljakinja Agnješka Radvanska, koja je bez problema eliminisala zemljakinju Magdu Linet (6:3, 6:2), ali će 15. kosturašici u narednoj rundi rivalka biti 19. favoritkinja, Medison Kiz. Amerikanka je još lakše u dva seta savladala Čehinju Terezu Smitkovu (6:1, 6:2).

Danka Kovinić sjutra poslije 17 sati igra sa Slovakinjom Anom Karolinom Šmidlovom, posljednjom, 32. kosturašicom. Novljanka, 81. igračica je pobjedom nad Srpkinjom Aleksandrom Krunić (4:6, 7:5, 6:1) u Njujorku došla do drugog kruga, čime je ponovila svoj najbolji rezultat na grend slem turnirima. Sa Šmidlovom ima izjednačen skor, pobjeda prošle godine i poraz u julu ove godine.

Bonus video: