Francuzi igraju za 11, Hrvati za 2. „salataru”

Danas u Lilu počinje finala Dejvis kupa, takmičenja koje se igra od 1900. godine
0 komentar(a)
Dejvis kup, salatara, Foto: Daviscup.com
Dejvis kup, salatara, Foto: Daviscup.com
Ažurirano: 23.11.2018. 10:46h

Francuska 11. put ili Hrvatska drugi, imaće veliki srebrni pehar u rukama, namijenjen pobjedniku Dejvis kupa, takmičenju koje je osmišljeno još daleke 1900. godine, u formatu po kojem će posljednji put igrati baš u Lilu, gdje su francuski teniseri prošle godine pobijedili Belgiju za svoj deseti trijumf.

Finale se, inače, igra na fudbalskom stadionu “Pjer Moro”, koji se po potrebi pretvara u dvoranu, koja će za ovu priliku imati kapacitet 26.429 mjesta (puni kapacitet stadiona je 50.186 gledalaca).

Francuska će pokušati da odbrani titulu prvi put od 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka, kada su famozna “četiri mušketira”, Žan Borotra, Žak Brinjon, Anri Koše i Rene Lakost, osvojili šest uzastopnih titula, između 1927. i 1932. godine.

S obzirom na to da igraju kod kuće, “trikolori” su na papiru blagi favoriti, iako u finalu neće imati nijednog igrača iz top 30 ATP liste (zbog raznih razloga nema Rišara Gaskea, Gaela Monfisa i Žila Simona), dok Hrvati nade polažu u Marina Čilića i Bornu Ćorića, trenutno 7. i 12. igrača svijeta.

"Pošto moji igrači nisu imali previše dobrih rezultata u posljednje vrijeme, odlučili smo da finale igramo na šljaci, na kojoj smo trenirali u protekle tri sedmice, u posljednjoj veoma intenzivno. Igrati u Lilu je posebno, ovo je najbolje mjesto u Francuskoj za tenis na zatvorenom. Ovaj vikend će iz mnogo razloga biti istorijski", rekao je Janik Noa, selektor Francuske.

Noa je odlučio da iz tima izostavi Luku Puja i umjesto njega ubaci Žeremija Šardija koji će i prvi na teren, danas protiv Borne Ćorića. Nakon njih dvojice sastaće se Žo-Vilfred Conga i Marin Čilić.

Meč dubla na programu je u subotu, za Francusku će igrati Pjer Ig Erber i Nikola Mau, a za Hrvatsku Mate Pavić i Ivan Dodig. U nedjeljnim singl mečevima sastaće se Šardi i Čilić, odnosno Conga i Ćorić.

"Teško je reći ko je favorit, svaki tim ima svojih prednosti", ocijenio je Čilić..

2 puta su se do sada sastale Francuska i Hrvatska u Dejvis kupu, i rezultat je izjednačen. Francuzi su 2004. godine u prvom kolu, u Mecu, slavili 4:1, a Hrvatska se revanširala 12 godina kasnije, u polufinalu, u Zadru, sa 3:2

Bonus video: