Đoković "pospremio" Vavrinku, Federer protiv Mareja u polufinalu

0 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2015. 00:27h

Novak Đoković je peti put u polufinalu Mastersa u Sinsinatiju - lakše od očekivanog, srpski teniser je izašao na kraj sa trenutno petim teniserom svijeta, Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom sa 6:4, 6:1, za svega 63 minuta igre, uz mnogo bolju i sigurniju igru nego u prethodnim duelima u Sinsinatiju, protiv Francuza Benoe Pera i Belgijanca Davida Gofana.

Đoković se djelimično revanširao Vavrinki za bolan poraz u finalu Rolan Garosa i zabilježio 18. pobjedu u njihovom 22. međusobnom okršaju.

Iako je imao tri asa manje od protivnika (1-4), i manje vinera (11-17), Đoković je dominirao u ovom meču, u kojem je, interesantno, iskoristio sve četiri brejk prilike, a rivalu nije dozvolio nijednu brejk šansu.

Prvi reket svijeta je na kraju imao manje neiznuđenih grešaka (16-33), bolji procenat osvojenih poena nakon prvog (74-66 odsto) i posebno drugog (71-44 %) servisa.

Đoković je prvi set dobio nakon brejka u devetom gemu (5:4), a u drugom je sasvim preuzeo inicijativu, pa je dominirao i bez većih problema kontrolisao dešavanja na terenu.

Odmah na startu dva puta je oduzeo servis protivniku za vođstvo od 3:0, da bi u nastavku rutinski sačuvao prednost za ubjedljiv trijumf.

"Ovo je bio moj najbolji nastup ove nedjelje. Došao je u pravom trenutku, protiv jednog od mojih najvećih rivala i momka koji me je pobijedio u finalu Rolan Garosa. Očigledno je da sam jako ozbiljno pristupio ovom meču, u pokušaju da izborim poziciju za pobjedu. To sam i učinio", poručio je Đoković.

Vavrinka nije bio previše razočaran porazom od velikog protivnika.

"Možda sam malo prazan mentalno, ali generalno, zadovoljan sam ovim turnirom. Ja znam gdje sam. Postoji mnogo pozitivnih stvari iz ove nedjelje, iako nisam igrao moj najbolji tenis", kazao je Vavrinka.

Đoković će u polufinalu igrati protiv Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova, koji je u četvrtfinalu, prvi put u karijeri, pobijedio Čeha Tomaša Berdiha sa 6:4, 6:2, za 75 minuta igre.

Dolgopolov je napravio tri brejka iz pet prilika i meč završio sa 19 vinera i 23 neiznuđene greške, i postao prvi kvalifikant u polufinalu Sinsinatija od 1994. godine. Sa druge strane, Berdih je upisao je samo devet direktnih poena i poklonio protivniku čak 24.

Trenutno 66. na ATP listi, 26-godišnji Dolgopolov i Đoković se u subotu sastaju peti put na ATP turnirima, a sva četiri dosadašnja pripala su prvom reketu svijeta. Posljednji put su igrali na Mastersu u Majamiju kada je Ukrajinac namučio Srbina (6:7 (3-7), 7:5, 6:0).

Još jedan korak do odbrane titule napravio je Rodžer Federer. Švajcarac je sa po jednim brejkom u oba seta savladao Španca Felisijana Lopesa (u osmini finala izbacio Rafaela Nadala) sa 6:3, 6:4, za samo 62 minuta igre.

Lopes nije uspio nijednom da oduzme servis protivniku, a tri puta je imao šansu. Fedeks je imao više vinera (26-16) i manje neiznuđenih grešaka (12-23).

Federer će u polufinalu igrati protiv Britanca Endija Mareja, koji je nakon preokreta savladao Francuza Rišara Gaskea sa 4:6, 6:1, 6:4.

Turnir u američkoj državi Ohajo, jedini iz masters serije kojeg Đoković do sada nije osvojio, igra se za ukupan nagradni fond od 4,45 miliona dolara.

Bonus video: