Da li je prva teniserka svijeta Japanka ili Amerikanka: Naomi mora da bira

U Japanu su ubijeđeni da dileme nema i da je Naomi prava Japanka, ali je informacija jednog od vodećih novinara u toj zemlji Mičija Ušiode uzdrmala sportsku javnost
2982 pregleda 0 komentar(a)
Naomi Osaka, Foto: AP
Naomi Osaka, Foto: AP

Naomi Osaka, nova teniska zvijezda, prva igračica svijeta i osvajačica dva posljednja Grend slema - US opena i Australijan opena, uskoro će morati da odluči da li je Japanka ili Amerikanka.

Osaka puni 22 godine 16. oktobra, a po japanskom zakonu tada mora da izabere između dva državljanstva koje trenutno ima - japanskog i američkog.

U Japanu su ubijeđeni da dileme nema i da je Naomi prava Japanka, ali je informacija jednog od vodećih novinara u toj zemlji Mičija Ušiode uzdrmala sportsku javnost.

Ušioda je, naime, saznaje da će Naomi, ipak, odlučiti da zadrži američko, a odrekne se japanskog.

Osaka je sportska ikona u Japanu, a njena uloga u promociji Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine je ogromna i važna, pa bi takva odluka bila pravi šamar za sportske vlasti u zemlji.

Naomi je dijete mješovitog braka - njena majka Tamaki Osaka je Japanka sa ostrva Hokaido, a otac Leonard Fransoa je sa Haitija.

Kada je imala tri godine preselila se sa porodicom u Njujork, ali je više puta isticala da se osjeća kao "prava Japanka".

Bonus video: