Pehari koje svi teniseri sanjaju

Oči ljubitelja „bijelog sporta” će možda više nego ikada u posljednjoj deceniji biti uprte ka teniserkama, jer Serena Vilijams ima priliku da ispiše nove stranice istorije i drugi put u karijeri veže četiri grend slem titule
80 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2015. 06:14h

Tenis se vraća na mjesto na kojem je postao jedan od najpopularnijih sportova na planeti - na travnatim terenima „Ol Ingland klaba”, na adresi SW 19 koja je davno postala svjetski brend, danas počinje 129. Vimbldon.

Oči ljubitelja „bijelog sporta” će možda više nego ikada u posljednjoj deceniji biti uprte ka teniserkama, jer Serena Vilijams ima priliku da ispiše nove stranice istorije i drugi put u karijeri veže četiri grend slem titule.

To je do sada uspjela samo Štefi Graf, čiji se rekord od 22 titule na najvećim turnirima opasno „ljulja”, jer svemoguća Amerikanka ima 20 i u rukama arsenal udaraca toliko razoran da može da „oduva” svaku protivnicu, počev od današnje Margarite Gasparjan.

Kvitova: Serena je prva favoritkinja

Samo je jedna igračica ove sezone savladala 33-godišnju Amerikanku - Petra Kvitova.

To je uradila na šljaci u Madridu, podlozi koja ne odgovara njenom stilu igre. Najviše joj „leži” trava, što je dokazala lani, kada je dominantno osvojila titulu na Vimbldonu.

I pored svega toga, epitet apsolutne favoritkinje ostavlja članici najmoćnije porodice u istoriji tenisa.

"Serena ima najveće šanse da osvoji titulu. Ona je velika šampionka. Uvijek se trudi da pronađe dobru formu za najvažnije poene" rekla je 25-godišnja Čehinja.

Danka oko 17 časova

Na čuvenoj londonskoj travi danas će debitovati i Danka Kovinić.

Najbolja, zapravo jedina prava crnogorska teniserka, igraće treći meč na terenu 12. Protivnica joj je iskusna Australijanka Samanta Stosur, koja na Vimbldonu ima osam pobjeda i 12 poraza.

Njihov meč je treći na programu i mogao bi da počne oko 17 časova, mada to možda bude i previše smjela prognoza.

Naime, dan na tom igralištu otvaraju Viktorija Azarenka i Estonka Anet Kontavajt, a nakon njih na teren će Džon Izner i Go Soeda.

Američki div je u 1. kolu 2010. godine oborio gotovo sve teniske rekorde, jer je protiv Francuza Nikole Maua slavio nakon tri dana, 11 sati i pet minuta, i 138 gemova u 5. setu.

Zbog toga 20-godišnja Novljanka mora da bude spremna da dugo, dugo čeka...

Đoković: Naučio sam da se „resetujem”

Novak Đoković je stigao na Vimbldon kao šampion, sa više nego izraženom željom da odbrani titulu i vrati se na pobjednički put.

Mnogi su, ipak, skloni ocjeni da 28-godišnji Srbin neće uspjeti da se oporavi od šoka sa Rolan Garosa, na kojem je savladao neprikosnovenog Rafaela Nadala, a onda u finalu izgubio od Stanislasa Vavrinke.

Brojni stručnjaci i rivali smatraju da je neuspjeh na jedinom grend slemu koji mu nedostaje ostavio „ožiljke”, ali Đoković uvjerava da je zaboravio poraz u Gradu svjetlosti.

"Morate da budete u stanju da se „resetujete” veoma brzo i pronađete novu motivaciju i inspirišete sebe. Bio sam u ovakvim situacijama i ranije. To me je ojačalo mentalno i emotivno. Zbog mečeva kao što je bio taj protiv Vavrinke, postao sam jači i naučio sam kako da se izborim sa emocijama. Nadam se da ću ponovo u tome uspjeti", rekao je sjajni Beograđanin.

Po tradiciji, koja se na Vimbldonu poštuje više nego bilo gdje drugo, Đokoviću je kao osvajaču titule pripalo pravo da otvori turnir na Centralnom terenu, protiv Filipa Kolšrajbera u ustaljenom terminu - 13 časova po lokalnom, 14 po našem vremenu.

Nakon njega, na kultni teren će istrčati Marija Šarapova i domaća nada Johana Konta, a potom i Vavrinka i Žoao Souza.

Prvog dana na teren će i Ana Ivanović, Venus Vilijams, Kei Nišikori, Miloš Raonić, Marin Čilić...

Galerija

Bonus video: