Đoković i Nadal sigurni na startu

Samo još Rafael Nadal od aktivnih igrača ima više od 300 pobjeda na šljaci, što Fererovom ostvarenju daje dodatni značaj.
0 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2015. 16:25h

Novak Đoković je lako stigao do drugog kola na Rolan Garosu, pošto je danas savladao Finca Jarka Nijeminena sa 6:2, 7:5, 6:2.

Prvi reket Srbije nije dozvolio nikakva iznenađenja na startu pohoda na jedini grend slem trofej koji mu nedostaje.

Istina, Đoković je imao malih problema u drugom setu kada je Nijeminen imao brejk prednosti i vođstvo od 5:2, ali je srpski teniser serijom od devet gemova došao do 4:0 u trećem setu i time otklonio sve dileme.

"Zadovoljan sam kako sam igrao, s obzirom da je sa druge strane mreže bio iskusan server", rekao je Đoković na odličnom francuskom jeziku, koji je publika na Filip Šatrijeu nagradila burnim aplauzom.

Đoković je naglasio da mu je čast što je na terenu na kojem je igrao neke od najvažnijih mečeva u karijeri.

"Nikada neću zaboraviti aplauz koji sam prošle godine dobio od publike na ovom mjestu, kada sam izgubio u finalu", rekao je Đoković i u šali dodao da se nada da će njegov profesor francuskog biti zadovoljan.

Đoković je otkrio da je tajna njegovog samopouzdanja i smirenosti u "ravnoteži koju postiže sa privatnim životom".

"Sa godinama sam stekao ravnotežu u životu. Porodica i prijatelji su uticali na moju smirenost na terenu", rekao je Đoković.

Đoković će se u nastavku turnira boriti sa boljim iz meča u kojem se sastaju Luksemburžanin Žill Miler i Italijan Paolo Lorenci.

Srpski as protiv Milera vodi sa 1:0 u međusobnim duelima, a protiv Lorenca sa 3:0.

U pohod na svoju "desimu" - desetu titulu na Rolan Garosu - Rafael Nadal krenuo je pobjedom nad francuskim tinejdžerom Kventinom Halisom (6:3, 6:3, 6:4).

Tačno sat i po proveo je "kralj šljake" na terenu i uopšte mu nije bilo tako lako sa teniserom koji je rođen 1996. godine, a koji je imao podršku domaće publike.

"Nije lako igrati mečeve kada protiv sebe imate protivnika koji nema šta da izgubi, a svaku lopticu udara punom žestinom", kazao je Nadal nakon meča.

Halis je u prvom setu napravio jedan brejk, ali je izgubio čak tri servisa i nije imao šansi.

Najbolji period igre francuskog tinejdžera bio je početak drugog seta, kada je sa nekoliko atraktivnih udaraca digao publiku na noge. Držao je, ipak, samo pola seta u egalu, Nadal je kod vođstva 3:2 napravio brejk i priveo set kraju.

Slično je bio i u trećem dijelu meča - jedan brejk bio je dovoljan Špancu da prelomi set.

"Mislim da napredujem kako odmiče sezona, a i ovaj meč je jedan korak na tom putu", kazao je Nadal, koji bi već u četvrtfinalu mogao da se sudari sa svojom najvećom prijetnjom na pariskoj šljaci, prvim reketom svijeta Novakom Đokovićem.

Nadal će u drugom kolu igrati protiv zemljaka Nikolasa Almagra, koji je savladao Ukrajinca Dolgopolova sa 6:3, 2:6, 6:4, 7:6.

Treći dan Rolan Garosa počeo je, inače, lijepim jubilejom - Španac David Ferer plasirao se u 2. kolo nakon 300. pobjede u karijeri na zemljanoj podlozi.

Sedmi nosilac je za sat i 23 minuta igre prepustio samo četiri gema Slovaku Lukašu Lacku (6:1, 6:3, 6:1) i plasirao se u narednu rundu, gdje će se sastati sa zemljakom Traverom.

Samo još Nadal od aktivnih igrača ima više od 300 pobjeda na šljaci, što Fererovom ostvarenju daje dodatni značaj.

U 2. kolo se plasirao i Hrvat Marin Čilić, koji je sa 3:0 u setovima (6:2, 6:4, 6:2) eliminisao holandskog tenisera Robina Hasea.

U ženskoj konkurenciji, Petra Kvitova se namučila protiv Marine Eraković sa Novog Zelanda, slavila je tek u tri seta (6:4, 3:6, 6:4), dok Karolina Voznjacki nije imala problema protiv Italijanke Knap (6:3, 6:0).

Bonus video: