Đoković napada Nadalovo carstvo

Srpski as konstantno ponavlja da sada igra bolje nego prije četiri godine i smatra da je kucnuo čas da osvoji pehar koji najviše želi
13 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2015. 07:53h

Sad ili nikad! Novak Đoković u savršenoj formi dolazi u Pariz, vezao je 22 pobjede, osvojio četiri mastersa i želi da napokon podigne Kup musketara, jedini grend slem trofej koji nikada nije uzeo.

Na tom putu stajaće mu Kralj šljake, čovjek koji je praktično nepobjediv na „Filip Šatrijeu”, Rafael Nadal. Devetostruki osvajač titule u Gradu svjetlosti, koji je doživio samo jedan poraz u 67 mečeva na terenima pored Bulonjske šume, ove godine nije u pravoj formi.

Izgubio je čak pet mečeva na šljaci, što mu se nije dogodilo od davne 2003. godine.

Tada je, prije i nakon 17. rođendana, upisao 24 pobjeda i osam poraza na zemljanim terenima širom Evrope.

Nešto slično je bilo i 2011. godine, kada je Đoković u Pariz stigao sa 39 trijumfa u nizu i prijetio da otme Nadalu titulu, jer ga je savladao u finalima Madrida i Rima.

Nije ni stigao do njega, jer je nakon četiri pobjede i predaje Fabija Fonjinija prije početka četvrtfinala naletio na razigranog Rodžera Federera u polufinalu. Maestro iz Bazela ga je zaustavio...

Srpski as konstantno ponavlja da sada igra bolje nego prije četiri godine i smatra da je kucnuo čas da osvoji pehar koji najviše želi.

"Imam 28 godina, vjerovatno sam došao do vrhunca sposobnosti u svakom pogledu. Pokušavam da zadržim taj trenutak i da održim nivo rezultata koliko god mogu. Sazreo sam na mnogo polja i to se odražava na terenu. Sposobniji sam da kontrolišem sebe i pronađem izlaz iz nekih situacija kada mi je teško na terenu, mnogo bolje nego što je to bio slučaj prethodnih godina”, rekao je Đoković.

Ako se ne desi čudo nad čudima, u četvrfinalu će se igrati meč za koji bi s pravom moglo da se kaže da je finale prije finala više nego bilo koji drugi u istoriji sporta, jer su već viđeni rivali Đoković i Nadal.

Po rasporedu, taj obračun bi trebalo da bude odigran 3. juna, na Rafin 29. rođendan, ali prvi reket svijeta ne želi da o tome razmišlja.

"Neophodno je da imam skroman pristup i da se usredsredim samo na svaki sljedeći meč. Ako previše budem razmišljao o eventualnom četvrtfinalu sa Nadalom, izgubiću koncentraciju i to može da me omete”, poručio je Nole.

Toni Nadal: Rafa može do desete titule

I pored neubjedljivih igara, mnogi teniski stručnjaci i dalje ističu da je Nadal prvi favorit i da je moguće da osvoji „desimu” u svom carstvu.

Baš kao prošle godine u Ligi šampiona klub za koji navija, Real Madrid. Bik sa Majorke i pariska šljaka su savršen spoj, zbog čega niko ne može da ga otpiše...

"Dolazimo u Pariz sa manjim samopouzdanjem, zato što Rafa nije ostvario neke neophodne pobjede. Ali, igraće Rolan Garos na visokom nivou. Turnir traje dvije sedmice i ako stigne do druge, nadam se da će se sve promijeniti”, poručio je Toni Nadal.

Trener i stric 14-strukog grend slem šampiona vjeruje da njegov sinovac može do 10. titule u Parizu, iako nije u pravoj formi.

"Svake godine pred Rolan Garos imamo određenu strepnju. Kada smo stizali ovdje poslije niza pobjeda, znali smo da to moramo da potvrdimo. Sada imamo drugi vid zabrinutosti. Rafin tenis u posljednjih nekoliko sedmica je bio solidan, kada se izuzme finale Madrida protiv Mareja. Ljudi se ne plaše tenisera ili njegovog imena, već njegove igre. Naravno, kada imate više pobjeda iza sebe, rivali vas više poštuju i više sumnjaju u sebe”, naglasio je Toni Nadal.

Berdih: Ističe mi vrijeme za grend slem

U sjenci Đokovića i Nadala će biti svi, ali nisu samo njih dvojica kandidati za pehar.

Endi Marej je u Minhenu i Madridu osvojio prve titule u karijeri na šljaci, Federer je uvijek opasan, a prijete i Kei Nišikori i Tomaš Berdih, koji je u finalu Monte Karla namučio nezaustavljivog Srbina.

"Kada imate Đokovića, Federera, Mareja i Nadala, jasno je koliko je teško osvojiti grend slemu. Vavrinka je pokazao da je to moguće, ali ja imam 29 godina i svjestan sam da mi vrijeme ističe. I zbog toga moram to da učinim uskoro”, poručio je visoki Čeh, koji je jedino grend slem finale igrao 2010. na Vimbldonu, kada je izgubio od Nadala.

Danka traži 2. kolo

Danka Kovinić će učestvovati na drugom grend slem turniru u karijeri, ali prvi put nije morala da igra kvalifikacije.

Prošle godine je prošla tri kola, da bi na startu glavnog turnira izgubila od Kirsten Flipkens. Sada će joj protivnica biti Klara Kukalova, koju je lagano savladala prije 18 dana u Trnavi.

Kao i pred svaki drugi grend slem, kada se priča o favoritkinji svi prvo kažu ime Serene Vilijams.

Nevjerovatna Amerikanka će u Parizu juriti 20. titulu na najvećim turnirima, i to nakon što je u Rimu odustala zbog povrede lakta.

"Lakat mi je mnogo, mnogo bolje. Bila sam zabrinuta zbog toga, ali sam u posljednjih nekoliko dana imala odlične tretmane, koji su ublažili bol. Svakog dana se osjećam mnogo bolje, sad mogu i jako da serviram. Prošle godine sam mislila da neću moći da igram u Rimu zbog bolova, ali sam nastupila i osvojila titulu. Zbog toga nisam mogla da treniram i u Pariz sam stigla nespremna. Zato je odluka da ove sezone preskočim Italiju bila prava”, poručila je 33-godišnja Amerikanka.

Halep otvara turnir i ne misli na prošlu godinu

Krug igračica koje mogu da zaprijete Sereni nije prevelik. Kladionice izdvajaju samo četiri - aktuelnu šampionku Mariju Šarapovu (kvota 5), Simonu Halep (5,50), Petru Kvitovu (10) i Viktoriju Azarenku (11). Ostale su daleko iza, mada ni kvota na Amerikanku nije mala (3,75).

Halep je lani do finala stigla bez izgubljenog seta, ali ne želi da govori o tome.

"Ne razmišljam o prošloj godini. Naravno da mi izdanja sa prošlog Rolan Garosa daju samopouzdanje, ali me čeka novi turnir, novi ciljevi, novi mečevi. Moram da budem fokusirana na ono što ću raditi ove sezone”, naglasila je 23-godišnja Rumunka.

Upravo je Halepovoj pripala čast da otvori 114. izdanje Rolan Garosa na „Filip Šatrijeu” protiv Ruskinje Jevgenije Rodine.

Osim nje, prvog dana će na najvećem stadionu igrati i Rodžer Federer sa Alehandrom Faljom, a na terene će od „jačih” igrača izaći i Kei Nišikori, Stanislas Vavrinka i Žo-Vilfred Conga u muškoj, te Ana Ivanović u ženskoj konkurenciji.

Bonus video: