Danka Kovinić u finalu u Trnavi, za prvi trofej sa Ruskinjom Gasparjan

56 pregleda 0 komentar(a)
Danka Kovinić, Foto: Empireslovakopen.sk
Danka Kovinić, Foto: Empireslovakopen.sk
Ažurirano: 09.05.2015. 14:15h

Danka Kovinić plasirala se u finale ITF turnira u slovačkoj Trnavi - u svom najtežem meču na ovogodišnjem turniru, najbolja crnogorska teniserka je savladala letonsku tinejdžerku Jelenu Ostapenko sa 6:2, 2:6, 6:4, nakon skoro dva sata borbe.

Naša teniserka je silovito ušla u meč, osvojivši prvih devet poena, dok je Ostapenko prvi poen uzela na 15:15 u trećeg gemu. Danka je dominirala u tim trenucima, pa je vrlo lako i brzo povela 5:0, sa dva brejka.

Ostapenko se probudila u finišu seta, jer je prvo spasila brejk i set loptu, a onda je sačuvala svoj servis i uzela prvi gem, da bi u narednom i napravila brejk za 5:2. Ipak, Danka je uzvratila trećim brejkom i stigla do prednosti od 1:0 u setovima.

Ostapenko je uzvratila istom mjerom u drugom setu, u kojem je odmah napravila brejk i sačuvala svoj servis za vođstvo od 2:0. Kovinić je odgovorila na isti način za 2:2, ali je tu i stala. Ostapenko je sa četiri uzastopna gema poravnala rezultat u setovima.

Danka se brzo oporavila od ovog šoka, odmah na startu trećeg seta je uzela brejk, a onda još jedan u 4. gemu za prednost od 3:1 koju je uvećala na svoj servis za 4:1, kada se činilo da je sve gotovo, posebno što je naša teniserka imala servis za 5:2.

Međutim, mlađana Letonka, 167. na WTA listi, uspjela je da u sedmom gemu napravi brejk, a onda i izjednači na 4:4, iako je Danka imala i brejk priliku na 30:40.

Dvadesetogodišnja Novljanka je lako sačuvala svoj servis za 5:4, a onda je iskoristila prvu brejk priliku u narednom gemu da stavi tačku na ovaj uzbudljivi meč.

Danka, koja je od ponedjeljka 95. na svijetu, a iduće nedjelje će dodatno popraviti svoj plasman, u sjutrašnjem finalu će za prvi trofej igrati protiv Ruskinje Margarite Gasparjan, 135. na WTA listi, koja je u prvom polufinalu porazila Čehinju Denisu Alertovu sa 7:5, 6:2.

"Veoma dobro sam počela meč, vrlo brzo sam povela 5:0. A onda je ona Ostapenko počela da igra bolje, veoma dobro i duboko je reternirala, dok sam ja bila veoma spora. Danas se nisam osjećala dobro na terenu, ali sam pobijedila. Što se tiče finala, sa Gasparjan sam igrala prije dvije godine na tvrdoj podlozi u Moskvi, pobijedila sam. Ali, ona je od tada mnogo napredovala. Imao veoma dobar servis. Očekujem brzi meč, sa malo razmjene udaraca, sa kratkim poenima, i ne znam šta će odlučiti finale", rekla je nakon meča Danka Kovinić.

Kovinić, koja je prošle godine bila četvrtfinalista u Trnavi, na putu do finala eliminisala je i Čehinju Klaru Kukalovu, Ukrajinku Anhelinu Kalinjinu i Hrvaticu Petru Martić.

Nagradni fond turnira iznosi 100 hiljada dolara.

Bonus video: