Đoković: Paradoksalno, ali srpski tenis izumire

6 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2015. 13:29h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković rekao je danas da podržava promjene u nacionalnom Savezu jer taj sport u Srbiji "izumire" iako se bilježe odlični rezultati na profesionalnom nivou.

"Koliko god to paradoksalno zvučalo, s obzirom na rezultate, srpski tenis po nekoj statistici izumire, sve je manje članova klubova. Moj interes je jedan jedini, a to je da se pomogne opstanak ovog sporta u Srbiji", rekao je Đoković novinarima u Beogradu.

Đoković je rekao da nema i ne želi nikakvu ulogu u Teniskom savezu Srbije, ali da su promjene potrebne i da podržava Mirka Petrovića u borbi za predsjednika te organizacije.

"Njegove namjere su iskrene, pošten je čovjek, sve je izgradio radom i znanjem i nadam se da će doprinijeti razvoju ovog sporta u Srbiji", dodao je Đoković.

Kako je naveo, tenis jeste skup sport i svi su svjesni toga, ali postoje načini da se napravi novi sistem koji će biti samoodržavajući.

On je kazao da se najbolji srpski teniseri trude da koliko mogu učestvuju u razvoju sporta u zemlji.

"Sport daje nadu ljudima u Srbiji, oni ga prate, oslanjaju se na sportiste. Svjesni smo te uloge i trudimo se da učestvujemo u razvoju srpskog tenisa koliko možemo", kazao je prvi teniser svijeta.

Prema njegovim riječima, odlični rezultati od 2006. godine bi trebalo da se iskoriste kako bi se stvorili uslovi za mlađe tenisere i razvoj tog sporta.

Đoković je ponovo nominovan za prestižnu nagradu Laureus, a kako je rekao, to mu prija, ali mu je najvažnije da nastavi da radi i ima prostor koji je imao prethodnih godina.

"Izuzetno sam ponosan na sve što sam postigao u prošloj godini. Bila je posebna u svakom aspektu mog života. 2011. je bila besprekorna, ali prošla je zaista posebna. Osećam se ispunjeno u svakom polju života. Laska mi nominacija", rekao je Đoković.

Prvi teniser svijeta je na prvom grend slem turniru ove sezone u Australiji pobijedio Britanca Endija Mareja, koji je potom izjavio da je Đoković simulirao povrede u finalu u Melburnu.

"Nemam želju da pričam loše u medijima o nekome koga toliko poznajem. Poštujem sve kolege, svako ima pravo da kaže ono što osjeća. Bio veliki ulog i za mene i za njega, razumijem tenziju, ali mislim da nema loše mišljenje. Razgovaraćemo kao prijatelji kada se budemo vidjeli, još nismo", rekao je Đoković.

On je, takođe, rekao da je bespotrebno stvarati konflikt između njega i nekadašnjeg tenisera a sada analitičara Matsa Vilandera, jer je Šveđanin u karijeri osvojio sedam grend slem titula i "zaslužuje da kaže svoje mišljenje".

"Imam korektan odnos sa njim", dodao je srpski teniser.

Đoković je pauzu između Otvorenog prvenstva Australije i turnira u Dubaiju iskoristio da boravi nekoliko dana u Srbiji.

Bonus video: