Đoković: I dalje je razlika između nas četvorice i ostalih

"Taj jaz se smanjuje, ali i dalje postoji razlika. Još uvijek je dugačak put pred novim talasom teniskih zvijezda koje čine Miloš Raonić, Grigor Dimitrov i Kei Nišikori", kazao je Đoković, prenosi američka stanica "ABC".
76 pregleda 1 komentar(a)
velika četvorka, Foto: Vijesti
velika četvorka, Foto: Vijesti
Ažurirano: 03.02.2015. 13:42h

U modernom tenisu, baš kao nekada u fudbalskom prvenstvu velike Jugoslavije, postoji podjela na "veliku četvorku" i ostale.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Ferderer i Endi Marej čine tenisku elitu koja je još uvijek nedostižna za druge, takođe vrhunske i talentovane tenisere.

Ukupno 41 grend slem titulu osvojili su njih četvorica, bez obzira što je i među njima velika razlika - Federer, na primjer, ima čak 17, a Marej samo dva velika pehara. Od prvih 100 igrača na ATP listi, samo su još dvojica osvojili grend slem titule, i to po jednu: Stanislas Vavrinka i Marin Čilić.

Novak Đoković, "kralj Melburna", osvajač osam grend slem pehara od kojih je čak pet prigrabio u Australiji, govorio je upravo o razlici između "velike četvorke" i ostalih tenisera.

"Taj jaz se smanjuje, ali i dalje postoji razlika. Još uvijek je dugačak put pred novim talasom teniskih zvijezda koje čine Miloš Raonić, Grigor Dimitrov i Kei Nišikori", kazao je Đoković, prenosi američka stanica "ABC".

"Oni su sve bliže i bliže i kucaju na vrata, ali kada pogledate osvajače grend slemova posljednjih godina, titule manje-više uvijek pripadaju istima. Naravno, prošle godine smo imali Vavrinku i Čilića kao dva nova imena sa grend slem trofejima, ali ja govorim o mlađim igačima koji još trebaju puno da rade da bi bili na vrhu".

Nakon slavlja u Melburnu, trećeg u posljednje četiri godine, a čak petog u karijeri, Novak Đoković će naredne tri sedmice provesti sa porodicom, a onda preko betona Dubaija, Majamija i Indijan Velsa početi laganu pripremu za sezonu šljake.

Mastersi u Monte Karlu, Madridu, Rimu, samo su uvod u nedosanjani san prvog reketa svijeta, trofej na Rolan Garosu.

Đoković je 2012. i 2014. godine poražen od Rafe Nadala u finalu pariskog grend slema, a 2013. mu je predao oružje u polufinalu. Iako je Španac trenutno daleko od najbolje forme, Đoković ga ponovo smatra velikim favoritom za osvajanja Rolan Garosa.

"To je grend slem koji se igra na šljaci, najsporijoj i najzahtjevnijoj podlozi. Sve to iziskuje ogroman fizički napor, čini taj turnir težim od ostalih", odgovorio je Đoković na pitanje zašto još uvijek nije osvojio Rolan Garos.

Nova prilika stiže uskoro, ali je Nadal ponovo (velika) prepreka.

"Rafa je u cijeloj karijeri izgubio samo jedan meč na Rolan Garosu što je vjerovatno najimpresivniji rekord u istoriji tenisa na bilo kojem turniru. To dovoljno govori ko je favorit".

Đoković ističe da je ponosan zbog svojih osam velikih titula i osjeća da "nove dvije ili tri uskoro dolaze".

Navodi i da se ne opterećuje rekordima Federera (17 grend slem titula) i Nadala (14), te da ne žali što nije rođen u nekom drugom, jednostavnijem teniskom okruženju.

"Možda bih u nekoj drugoj već eri imao dvocifren broj grend slem turnira, ali moram da priznam da me je baš ovakva konkurencija, možda i najbolja ikada u tenisu, učinila boljim i kompletnijim igračem. Postoje četiri igrača koja su nevjerovatno dobra i vrlo mali broj poena odlučuje pobjednika. Vjerujem da su Nadal, Federer, pa čak i Marej učinili od mene boljeg tenisera, natjerali me da razumijem koji su to segmenti u igri koje moram da poboljšam", zaključio je Đoković.

Bonus video: