Đoković se revanširao Vavrinki i plasirao u finale gdje ga čeka Marej

75 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.01.2015. 12:23h

Novak Đoković se revanširao Stanislasu Vavrinki za prošlogodišnji poraz u četvrtfinalu - srpski teniser je u polufinalu Australian opena savladao sada već bivšeg šampiona sa 3:2, po setovima 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0, poslije tri sata i 35 minuta igre.

Bila je to 17. pobjeda prvog tenisera svijeta u 20 duela sa Vavrinkom, četvrtim igračem na ATP listi, koji će od ponedjeljka biti deveti igrač na planeti, jer nije odbranio poene od prošle godine.

Đoković, četvorostruki pobjednik Melburna, u svom petom finalu će igrati sa Endijem Marejom, koji je juče bio bolji od Tomaša Berdiha sa 7:6 (8-6), 0:6, 6:3, 7:5.

Srpski teniser će protiv Mareja pokušati da se domogne osme grend slem titule u karijeri, dok Škot juri svoj prvi trijumf na Australian openu gdje će igrati četvrto finale.

Što se meča Đoković - Vavrinka tiče, u prvom seru su oba tenisera lako dobila prvih pet gemova na svoj servis, a onda je Đoković prvi imao šansu da dođe do brejk lopte u 6. gemu.

Međutim, Vavrinka je uspio da sačuva servis a u narednom gemu je prvi došao do brejka za vođstvo od 4:3. Đoković je, međutim, odmah uzvratio, sa nulom je vratio brejk i poravnao na 4:4. Đoković je sigurno sačuvao servis za vođstvo od 5:4, a nije iskoristio dvije brejk prilike u narednom gemu, pa je Vavrinka sačuvao servis za 5:5, a nakon 6:6 se igrao taj-brek u kojem je Đoković dominirao sa 7:1.

Vavrinka je na početku drugog seta polako podizao nivo igre, dok je Đoković, s druge strane, "padao" i počeo da griješi. Švajcarac je iskoristio te greške Djokovića i stigao do brejka i prednosti (4:2), koju je bez problema održao do kraja seta. To je bio prvi set koji je Đoković izgubio od početka Australijan opena.

U trećem setu se vodila velika borba. Đoković je poveo sa 3:0, ali se Vavrinka nije predavao, pa je u petom gemu napravio brejk i to bez izgubljenog poena. U naredna četiri gema i Đoković i Vavrinaka su bili sigurni na svoj servis, rijeđali su se sjajni poeni, ali i greške na obje strane. U desetom gemu Švajcarac je napravio dvije velike greške, pa je Đoković iskoristio novu brejk, a prvu set loptu i poveo sa 2:1.

Početkom četvrtog seta Vavrinka je napravio nekoliko grešaka, Đoković je postao agresivniji, ali i strpljiviji, što mu je donijelo prednost od 2:0.

Kada je izgledalo da je Đoković pronašao svoju prepoznatljivu igru, odigrao je još jedan loš gem. Vezao je dvostruku i tri neiznuđene greške i tako praktično poklonio gem Vavrinki. Đoković je već u narednom gemu imao tri prilike da oduzme servis četvrtom teniseru svijeta, ali se Vavrinka odbranio i izjednačio na 2:2.

Od rezultata 3:3 Đoković je stao i tako pomogao Vavrinki da izbori peti, odlučujući set. Koliko je igrao loše u četvrtom setu najbolje pokazuje podatak da nije imao nijedan direktan poen.

Međutim, prvi reket svijeta je u petom setu pokazao klasu, jer ga je dobio sa 6:0, ali ni malo lako, iako rezultat govori drugačije. Skoro svaki gem u petom setu se igrao na razliku i Vavrinka je imao brejk prlike, ali je srpski teniser u odlučujućim momentima bio bolji, pa se plasirao u finale poslije meča u kojem je bilo više grešaka nego direktnih poena.

Finale je u nedjelju od 9.30 sati.

Bonus video: