Tomaš Berdih, hladnokrvni bombarder

Berdih "počistio" svojevremeno najboljeg tenisera svijeta pošto je meč trajao svega dva sata i 13 minuta - 6:2, 6:0, 7:6
0 komentar(a)
Berdih, Foto: Beta-AP
Berdih, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.01.2015. 07:37h

Da Nadal još traži pravi ritam nakon posljednje u nizu povreda, bilo je jasno i prije Australijen opena. Jedan od najboljih igrača koje je tenis ikada imao morao je, ipak, da naleti na Tomaša Berdiha da bi se uvjerio da je pred njim dugačak put do povratka na vrh.

Hladnokrvni bombarder iz Češke zgromio je nekadašnjeg "broja jedan" u tri seta za dva sata i pet minuta igre, s tim što je posljednji set, u kojem je Španac konačno pokazao reakciju, trajao duže nego prethodna dva. Na kraju - 6:2, 6:0, 7:6, sa akcentom na rezultat drugog seta!

"Bio sam spreman za ovo. Zacrtao sam detaljan plan meča protiv Rafe i iz seta u set ispunjavao sam sve što sam zamislio. Počeo sam jako dobro, ali kada igrate sa Nadalom, jednim od najvećih igrača, morate dobro da zaradite svaki poen", rekao je Berdih.

Čeh je prije meča bio suočen sa nevjerovatnom serijom od 17 vezanih poraza protiv Nadala. Iako u Melburnu još nije izgubio ni set, mislilo da će mu takav niz i protiv polovičnog Nadala predstavljati nepremostvu psihološku barijeru.

Ipak, jednom je morala da se podvuče crta. Tomaš Berdih igra tenis karijere - lako se kreće, bombarduje iz svih pozicija, servis mu je neustrašiv jednako kao i udarac sa osnovne linije. Osim što je promijenio trenera, skinuo je kačket sa glave, koji je bio njegov "trejdmark".

"Nije lako kada izgubite od jednog igrača toliko puta u nizu, ali sam pokušao da promijenim nešto u odnosu na naše prethodne mečeve. Želio sam da ja budem taj koji će diktirati igru, koji će prvi napasti, koji će skratiti poen. Moj plan je išao perfektno od početka, a ostao sam miran i kada je Nadal počeo da igra mnogo bolje u posljednjem setu", dodao je Berdih.

Mac Vilander, nekadašnji teniski šampion iz Švedske, najmlađi pobjedik Australijen opena ikada, predviđa da Berdih može da ide - do kraja.

"Melburn je često bio grad u kojem su se rađali grend slem šampioni, a ovakav Berdih ima priliku da osvoji turnir", kazao je Vilander.

Najveći uspjeh na grend slem turnirima 29-godišnjeg momka iz Valašske Mezeriče bilo je finale Vimbldona. Godina 2010, kada je na londonskoj travi poražen upravo od Nadala. Sada mu je servirao veliku osvetu za plasman u prvo polufinale Australijen opena ikada.

"Jednostavno, ovo nije bio moj dan. Nisam igrao svoju igru, nisam imao svoj ritam, a protivnik je u svemu bio bolji. Jednostavno, nisam igrao najbolji tenis. A protiv rivala kao što je Tomaš moraš da igraš tako ako želiš pobjedu", rekao je Nadal, koji je posljednji put eliminisan u četvrtfinalu Melburna 2010. godine.

Bonus video: