Amerikanka Kiz šokirala Kvitovu, Sestre Vilijams preokretom do osmine finala

1 komentar(a)
Medison Kiz, Foto: Beta/AP
Medison Kiz, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.01.2015. 12:31h

Ono što je uradio Italijan Sepi dan ranije protiv Federera, danas je na Australian openu ponovila 19-godišnja Medison Kiz - jedna od najvećih nada američkog tenisa, ponikla u akademiji Kris Evert, eliminisala je dvostruku pobjednicu Vimbldona, Čehinju Petru Kvitovu 4. nosioca u Melburnu, sa 2:0, po setovima 6:4, 7:5, poslije nešto manje od sat i po vremena igre, i stigla do najvećeg uspjeha u karijeri.

Kiz, koju trenira jedna od legendi američkog tenisa Lindzi Devenport, je, naime, prvi put u karijeri u osmini finala grend slem turnira.

"Nevjerovatno, ne znam šta da mislim i kažem u ovom trenutku, jer sam toliko srećna", uzbuđena je nakon meča bila američka tinejdžerka.

Kiz, 35. na WTA listi (najbolji plasman je bila 27. pozicija u julu prošle godine) će u osmini finala igrati sa zemljakinjom Medison Brengl koja je u američkom obračunu, u dva seta nadigrala Koko Vandevege (6:3, 6:2).

Dvadesetčetvorogodišnja Brengl je već šampion, jer se tenisu vratila poslije operacije raka kože, i ostvarila najveći uspjeh u karijeri na nekom grend slemu.

Sestre Vilijams nijesu imale lak zadatak, ali su na kraju obje uspjele da izbore plasman u osminu finala Australian opena.

Serena, prvi favorit u Melburnu, u 3.kolu je slavila protiv Slovakinje Elene Svitoline sa 4:6, 6:2, 6:0.

Slovakinja je iskoristila dekoncentraciju Amerikanke u prvom setu i uzela čak tri brejka i zasluženo osvojila prvi set. Serena je, međutim, od drugog seta zaigrala agresivnije, i do kraja meča protivnici prepustila svega dva gema, nijedan u posljednjem setu.

“Nisam sigurna šta je uzrok sporijeg starta, moram to da shvatam. Pred sljedeći meč ću imati duže zagrijavanje i mnogo intenzivnije. Ali, dokle god uspijevam da se vratim kao sada, uvijek imam šansu”, rekla je Serena.

Mlađa od sestara Vilijams će u osmini finala igrati protiv Španjolke Garbine Muguruse, koja je takođe igrala tri seta protiv Švajcarkinje Timee Baščinski (6:3, 4:6, 6:0).

Dvije teniserke su se posljednji put sastale na prošlogodišnjem Rolan Garosu, kada je španska teniserka slavila u drugoj rundi sa 6:2, 6:2.

“Sjećam se poraza, ali je on bio dobar. Koliko god da sam bila ljuta, to je najbolji poraz koji sam doživjela tokom cijele prošle godine, a imala sam ih mnogo. Ali, taj me je natjerao da shvatim na čemu moram da radim i otvorio mi je oči. Razmišljala sam da ako se ne promijenim, biću zauvijek u istoj poziciji. Na kraju mi je taj poraz mnogo pomogao”, istakla je američka teniserka.

Venus Vilijams poslije dugo vremena igraće u drugoj nedjelji jednog grend slem turnira, a plasman u osminu finala izborila je preokretom protiv 11 godine mlađe Italijanke Kamile Đorđi sa 4:6, 7:6(3), 6:1, poslije dva i po sata borbe.

"Nikad nije lako na ovako velikim turnirima protiv dobre teniserke koju ne poznajete. Tek duboko u drugom setu shvatila sam kako mogu da se takmičim", rekla je Venus poslije pobjede.

Zbog pobjede Venus srećna je i Serena.

“Mnogo nam to znači. Idem meč po meč. Venus je dobro trenirala, sve je radila kako treba i fokusirana je. Ima veliku motivaciju, a isto vrijeme je veoma opuštena i ohrabrujuće je vidjeti to”, naglasila je Serena.

U osmini finala će, tako, igrati četiri Amerikanke što je najveći broj od 2003. godine, kada ih je u osmini finala bilo pet.

Za četvrtfinale Venus će se boriti protiv Poljakinje Agnješke Radvanjske koja je savladala u dva seta Amerikanku Varvaru Lepčenko (6:0, 7:5).

I Bjeloruskinja Viktorija Azarenka, šampionka Ozi opena iz 2012. i 2013. godine, plasirala se u osminu finala, pobjedom nad 25. nosiocem, Čehinjom Zahlavovom Stricovom sa 6:4, 6:4, poslije sata i 46 minuta igre.

Koliko je meč bio izjednačen govori činjenica i da je češka teniserka imala dvije prilike za brejk kada je Azarenka servirala za meč, kao i da je pobjednica imala samo šest poena više od rivalke.

U narednoj rundi, rivalka nekadašnje najbolje teniserke svijeta biće Slovakinja Dominika Cibulkova, koja je slavila protiv Alizee Korne sa 7:5, 6:2.

Rezultati

Lepčenko – Radvanjska 0:6, 5:7

Mugurusa – Bačinski 6:3, 4:6, 6:0

Đorđi – V. Vilijams 6:4, 6:7(3), 1:6

S. Vilijams – Svitolina 4:6, 6:2, 6:0

Cibulkova – Korne 7:5, 6:2

Vandevege – Brengl 3:6, 2:6

Zahlavova-Stricova – Azarenka 4:6, 4:6

Kvitova – Kiz 4:6, 5:7

Bonus video: