Đoković siguran, prošli Vavrinka, Raonić, Nišikori, Ferer...

Đoković je prvi nosilac u Australiji, a u drugom kolu će igrati sa pobjednikom duela Andreja Kuznjecova i Alberta Ramosa.
0 komentar(a)
Đoković, Foto: Reuters
Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2015. 08:33h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković sigurno je počeo takmičenje na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je rano jutros u Melburnu pobijedio Slovenca Aljaža Bedena u tri seta, 6:2, 6:2, 6:4.

Đoković je prvi nosilac u Australiji, a u drugom kolu će igrati sa Rusom Andrejem Kuznjecovim, koji je sa 3:1 u setovima eliminisao Španca Alberta Ramosa.

Prvi reket svijeta imao je problema u početku meča, pošto je u prvom setu napravio čak 11 neiznuđenih grešaka, a morao je i da spasava brejk lopte pri rezultatu 2:2. Bedene, 116. na ATP listi, igrao je agresivno, a Đokoviću je trebalo vremena da uđe u ritam.

Srpski reprezentativac je napravio brejk u osmom gemu, a onda je osvojio i svoj servis za 6:3 u prvom setu.

"Počeo sam malo sporije, malo slabije. Meč je mogao da ode u drugom pravcu u prvom setu. Nikad prije nisam igrao sa njim, a samo jednom sam ga gledao. Iznenadio me, bilo mi je teško da mu čitam servis, a i podloga je malo brža nego inače. On je dobar teniser i nije imao šta da izgubi, ali sam uspio da u prvom setu prevaziđem te izazove i poslije sam bio mnogo opušteniji do kraja meča", rekao je Đoković, koji je već na početku drugog seta napravio brejk i bio je siguran na svom servisu, da bi u sedmom gemu napravio novi brejk, a onda ga odbranio za 6:2.

Bedene je igrao dobro u trećem setu, a Đoković je napravio brejk u petom gemu i poveo sa 3:2. Slovenac se nije predavao, ali je Đoković tada već ušao u ritam i mirno priveo meč kraju.

"Australijen open mi je vrlo drag, to je moj najuspješniji grend slem i na njemu sam igrao neke od svojih najboljih mečeva. Pokušavam da uživam u svakom trenutku provedenom na terenu", rekao je Đoković, koji je na pitanje da prokomentariše izjavu Rafaela Nadala - da Španac nije spreman da ide do kraja u Melburnu - odgovorio:

"Ne znam kakve su mu namjere i kako se osjeća, ali on je apsolutno uvijek jedan od glavnih favorita na bilo kom turniru da igra. Nema nikakve sumnje u to. Uvijek na početku pričamo o favoritima i uvijek su ista imena u opticaju posljednjih sedam-osam godina. Ne mislim da sada ima neke velike razlike kada su favoriti u pitanju", rekao je Đoković.

Aktuelni šampion Otvorenog prvenstva Australije, Švajcarac Stan Vavrinka počeo je odbranu titule pobjedom u tri seta nad Marselom Ilhanom iz Turske, 6:1, 6:4, 6:2.

Vavrinka je četvrti nosilac, a u drugom kolu će igrati sa kvalifikantom iz Rumunije Marijusom Kopilom, koji je šokirao Španca Anduhara i savladao ga sa 6:2, 6:2, 7:5.

Peti nosilac Kei Nišikori pobijedio je Nikolasa Almagra u tri seta, 6:4, 7:6, 6:2 i tako se plasirao u drugo kolo.

Španac je propustio dobar dio prošle sezone, ali je u drugom setu prilično namučio Japanca. Nišikori će u drugom kolu igrati protiv Hrvata Ivana Dodiga.

Kanađanin Miloš Raonić opravdao je ulogu favorita protiv Ukrajinca Ilije Marćenka, iako je za pobjedu od 3:0 na terenu morao da ostane skoro tri sata i odigra dva taj-brejka - 7:6, 7;6, 6;3.

Raonić u narednom kolu čeka Amerikanca Donalda Janka.

Brazilac Tomas Belući dobio je prvi protiv Davida Ferera i očigledno samo "naljutio" Španca, koji nije imao milosti do kraja meča - izgubio je samo pet gemova za prolaz u drugo kolo, gdje će ga čekati Ukrajinac Stakhovski.

Bonus video: