Đoković je najkompletniji, prototip savršenog tenisera

Bolitijeri: Novak Đoković je najkompletniji teniser kojeg sam imao sreću da gledam u posljednjih 60 godina
103 pregleda 3 komentar(a)
Nik Bolitijeri, Foto: UK Tennis
Nik Bolitijeri, Foto: UK Tennis
Ažurirano: 04.12.2014. 17:46h

Jedan od najvećih teniskih trenera u istoriji i osnivač nadaleko čuvene teniske akademije Nik Bolitijeri, nema dielmu. Po njemu je svjetski broj jedan, Novak Đoković najkompletniji teniser kojeg je gledao u posljednjih 60 godina.

"Po meni, na osnovu taktičko-tehničkih katrakteristika Đoković je savršena teniska mašina. Kao nekog iz čije škole je izašlo deset prvaka svijeta u muškoj i ženskoj konkurenciji često me pitaju ko je najbolji. Ja ne želi da dam direktan odgovor, ali je najkompletniji igrač kojeg sam gledao u mojih 60 godina praćenja tenisa, upravo Đoković. Od položaja tijela i njegove trajektorije tokom servisa, kretanja po terenu, mogućnosti da odgovori na napade pri bilo kojoj poziciji tijela, karakteristikama forhenda, bekenda, voleja, držanja tijela, ponašanja pri prijemu servisa, ali i fizičkih i karakteristika ličnosti, Đoković je savršena teniska mašina. On je, uostalom, u izvedbi svih taktičko-tehničkih djelova programa moje akademije, prototip ka kojem budući teniseri treba da teže", objasnio je za "UK tennis" Bolitijeri.

Bolitijeri ne smatra ni greškom Đokovića da u stručni štab uključi Borisa Bekera.

"Beker je moj učenik, a njegova je karakteristika da ne voli da priča puno. Međutim, pokazao je da zna da da savjet kada je to potrebno, a igru šampiona i ne treba mijenjati. Potrebno je samo u pojedinim momentima izmijeniti neke sitne stavke, koje će pomoći šampionu, a treneri znaju kako da to urade. U svakom slučaju srećan sam što mogu da gledam Đokovićevu igru, koja je ustavri odraz njegove sjajne ličnosti - zna da zaigra ili napravi neku parodiju kojom bi skrenuo pažnju sa važnosti meča, ali i da ga pretvori u pravi triler", zaključio je Bolitijeri.

Bonus video: