Đoković nemoćan, Federer u finalu protiv Simona

57 pregleda 22 komentar(a)
Rodžer Federer, Foto: Beta/AP
Rodžer Federer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.10.2014. 14:00h

U odličnom polufinalu, u kojem je odigrao sjajno, Rodžer Federer je savladao Novaka Đokovića sa 6:4, 6:4, za sat i 35 minuta igre i plasirao se u finale ATP Mastersa u Šangaju, koji Švajcarac nikada nije osvojio.

Srpski teniser, tako, nije uspio da izjednači rezultat u pobjedama protiv Fedeksa, koji sada vodi 19-17.

Na kraju, Federer je imao više aseva (7-5) i vinera (35-31), te manje neiznuđenih grešaka (23-24).

Švajcarcu je u oba seta bio dovoljan po jedan brejk da dođe do svog drugog finala na Mastersu u Šangaju. U prvom setu Federer, treći teniser na ATP rang listi, u petom je gemu napravio brejk, dok je u drugom odmah na početku uspio da oduzme servis Đokoviću, prvom na ATP listi.

"Volim velike izazove, bez obzira u kojem dijelu planete se dešavaju, jer je uvijek puno toga "na talonu". Tako je bilo i u ovom meču", rekao je Federer.

Srpski teniser imao je dosta problema sa svojim servisom. On je ubacio 69 odsto prvog servisa, od čega je osvojio 60 procenata. Takođe, Đoković je osvojio samo 13 od 24 poena na drugi servis.

Federer je tako prekinuo Đokovićevu veliku seriju od 28 pobjeda na kineskoj turneji.

"On je uspio da odigra sve što je zamislio, bio je to savršen meč Federera. Nisam je bio tako loš. Jednostavno, igrao je zaista sjajno od početka do kraja", rekao je Đoković.

Federer će sjutra u finalu igrati protiv Francuza Žila Simona koji u polufinalu savladao Španca Felisijana Lopesa sa 6:2, 7:6 (7-1), nakon 80 minuta igre, i izjednačio na 2:2 u pobjedama u međusobnim duelima.

Simon je prvi teniser u posljednje skoro dvije godine koji nije bio nosilac a koji je stigao do finala turnira Masters serije, od Jiržija Janoviča koji je pretprošle godine igrao i izgubio finale u Parizu od Endija Mareja sa 2:0.

Prvi set je trajao svega 25 minuta, dok je u drugom bilo bio znatno neizvjesnije, ali je Simon u taj-breku dominirao i stigao do zaslužene pobjede.

"Osjećao sam se veoma dobre sa osnovne linije, čini mi se da tu nisam izgubio skoro nijedan poen. Sad sam u finalu, i kad igram dobro mogu da se nosim i sa najboljim teniserima. To me ne brine. Pitanje je da li ću moći da igram dobro i u finalu", rekao je Simon.

Simon je imao dva asa više od protivnika (7-5), Lopes je napravio čak 33 neiznuđene greške, dok ih je Simon imao svega devet, što objašnjava epilog ovog meča.

Simon je na kraju imao više vinera (27-24), a iskoristio je dvije od četiri brejk prilike, obje u prvom setu, dok Lopes nije imao nijednu priliku.

Najzad, Francuz je bio mnogo uspješniji u osvajanju poena na prvom (94 - 74 odsto) i posebno drugom servisu (71 - 29 %).

Bonus video: