Gala Leon - prva selektorka u istoriji Dejvis kupa

0 komentar(a)
Gala Leon, Foto: Www.rfet.es
Gala Leon, Foto: Www.rfet.es
Ažurirano: 22.09.2014. 13:14h

Bivša teniserka Gala Leon Garsija izabrana je za novu selektorku Dejvis kup reprezentacije Španije, umjesto Karlosa Moje, koji je prošle sedmice podnio ostavku.

Izbor 40-godišnjakinje, kojoj je najveći uspjeh u igračkoj karijeri nastup u osmini finala Rolan Garosa, šokirao je sve. Istorija je već ispisana - Leon je prva žena u 114 godina dugoj istoriji Dejvis kup selekcije Španije. I prva iz velikih nacija, pošto su ranije žene bile na kormilu nejakih reprezentacija - Paname, Sirije, San Marina i Moldavije.

Moja je prošle sedmice najavio ostavku, poslije eliminacije Španije iz Svjetske grupe.

„Poslije sastanka u Madridu, kao i u svjetlu izjava koje je dao Moja, odlučili smo da Leon Garsija preuzme mjesto selektora”, navodi se u saopštenju Španske teniske federacije.

Izbor nekada 27. igračice na WTA listi je izazvao lavinu komentara širom svijeta. Najveću podršku joj je pružio Endi Marej, koji nekoliko mjeseci sarađuje sa Ameli Morezmo. Toni Nadal, stric i trener Rafaela Nadala, bio je iznenađen takvom odlukom.

"Ne sumnjam da će biti uspješna, ali je čudno imati ženu u muškoj svlačionici. Ja ne bih povukao takav potez. Ne mogu da zamislim da, recimo, fudbalski tim trenira žena", rekao je Nadal.

U konkurenciji za selektora su bili i bivši broj 1, Huan Karlos Ferero i nekadašnji trener Miloša Raonića, Galo Blanko, ali su u španskoj federaciji procijenili da je Leon najbolje rješenje.

Ko zna, možda ona nagovori najbolje igrače da se vrate u reprezentaciju, kako bi petostruki osvajač Dejvis kupa što prije „pobjegao” iz grupe 1 Evroafričke zone.

Bonus video: