Đoković - Del Potro: Probuđeni velikani u borbi za titulu

Finale se igra večeras od 22 sata
144 pregleda 10 komentar(a)
đoković del potro, Foto: Reuters
đoković del potro, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2018. 11:55h

Kada je u nezaboravnom finalu 2009. prekinuo pobjednički niz Rodžera Federera u Njujorku dug pet godina, mislilo se da je podigao tek prvi od brojnih grend slem pehara.

Nažalost, Huan Martin del Potro je nakon toga prošao kroz pakao i četiri puta se operisao zbog hroničnih povreda zglobova obje ruke.

Njegov naredni rival je imao drugačiji put, jer je te 2009. u riznici imao samo jedan grend slem, a sada ih ima čak 13.

Ali, i on je prošao kroz izuzetno teške trenutke - kada je 2016. na Rolan Garosu postao tek treći čovjek u istoriji koji je istovremeno držao sve četiri najveće titule, počeo je pad Novaka Đokovića. Tonuo je sve dublje, lutao sa odabirom trenera i bilo je pitanje da li će se ikada vratiti.

Ali, velikani su se probudili - Nole je osvojio Vimbldon, potom i kompletirao sve pehare iz Masters serije u Sinsinatiju, a Delpo je poslije devet godina ponovo tamo gdje mu je mjesto, u grend slem finalu. Dva velika prijatelja, koja su jedan drugog hrabrila u teškim trenucima, čiji je zagrljaj nakon duela u 1. kolu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru jedan od najdirljivijih momemata u istoriji „bijelog sporta“, boriće se večeras od 22 časa po našem vremenu za titulu na US openu.

Prvi je do finala stigao Div iz Tandila, kojem se Rafael Nadal predao zbog bolova u desnom koljenu nakon dva odigrana seta (Argentinac ih dobio sa 7:6, 6:2).

- Vidio sam da se Nadal muči tokom 2. seta. Pokušavao sam da igram svoju igru, ali sam vidio da pati na terenu. Rekao sam sebi da moram da ostanem fokusiran na sebe, da ne gledam na drugu stranu, jer nikad ne znate šta može da se desi u ovakvoj situaciji. Kad sam vidio da igra nešto slabije, bio sam agresivniji i on je onda stao - rekao je Del Potro.

Rafa je poručio da nije imalo smisla da nastavi, kad je samo jedan teniser igrao.

- Imao sam problema u drugom ili trećem meču na turniru. Poslije toga je bilo malo bolje, ali sada sam na 2:2 u 1. setu osjetio bol. Pokušavao sam da nešto popravim, ali nije moglo. Čekao sam koliko sam mogao, jer mrzim da predajem mečeve. Ali, da ostanem na terenu i igram u ovom stanju, mislim da bi bilo previše - istakao je Bik sa Majorke.

Šampion iz 2009. je svjestan da je srpski teniser favorit u finalu, ali se time ne opterećuje previše.

- Biće to sigurno težak meč. Ako pobijedim, biće sjajno, a i ako izgubim ovo će biti dobar turnir za mene. Obojica jako želimo pobjedu, a Novak je već osvojio Vimbldon i igra jako dobro. On je favorit - zaključio je Delpo.

Đoković je u pravom trenutku ušao u top formu, što se vidjelo i u polufinalnom okršaju sa Keijem Nišikorijem, kojeg je savladao sa 6:3, 6:4, 6:2. Nole je igrao fenomenalno, imao odgovor na sve i podsjetio na savršena izdanja iz 2015. i 2016. godine, kada je bio praktično nepobjediv.

- Počastvovan sam što igram ovaj sport i drago mi je što sam došao do još jednog finala. Radim vrijedno svakog dana i trudim se da dostignem visine koje zamišljam svaki put kada postignem nešto veliko. Ne vidim granice. Nastavljam dalje i nadam se da svi uživate u mom tenisu. Čestitke i Del Potru, oporavio se od svih povreda koje je imao prethodnih godina. U posljednjih 14-15 mjeseci igra svoj najbolji tenis, a kada je zdrav uvijek je bio jedan od top 5 igrača - naglasio je 31-godišnji Beograđanin.

Bonus video: