Petra Kvitova drugi put osvojila titulu

Češka teniserka je u finalu savladala Kanađanku Eženi Bušar sa 2:0, po setovima 6:3, 6:0
0 komentar(a)
Petra Kvitova, Foto: Beta/AP
Petra Kvitova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2014. 14:33h

Petra Kvitova je pobjednica ovogodišnjeg Vimbldona - češka teniserka je u finalu savladala Kanađanku Eženi Bušar sa 2:0, po setovima 6:3, 6:0, za 55 minuta igre.

Kvitovoj je ovo drugi trijumf na Vimbldonu, gdje je najbolja bila i 2011. godine (tada je savladala Mariju Šarapovu).

"Pripremila sam pravu taktiku, bila sam dobra u ovom novom finalu za mene. Poslije tri godine ponovo sam ovdje sa trofejom u rukama i to je zaista nevjerovatno. Bušar "odlično odigrala turnir" i da će imati mnogo uspjeha u budućnosti", rekla je Kvitova poslije finala u Londonu.

Bušar je izdržala veliki pritisak samo u prva tri gema, a kada je Kvitova u četvrtom napavila prvi od šest brejkova, igra joj se potpuno raspala i do kraja meča je samo povremeno uspijevala da odigra neki dobar poen.

Kvitova je, s druge strane, pronašla najbolju taktiku protiv kanadske teniserke, koja je do finala prikazala fantastičnu igru.

Čim je stekla rezultatsku prednost dobila je neophodnu dozu samopuzdanja, što joj je, uz mnogo veće iskustvo, bilo dovoljno da deklasira protivnicu.

Tako se Čehinja poslije dvije ne baš uspješne sezone trijumfalno vratila u svjetski vrh i od ponedjeljka će biti četvrta teniserka svijeta.

Današnje finale završila je sa 20 vinera više od protivnice, a u kojoj mjeri je bila dominantna najbolje govori podatak da je odnos u poenima bio 61:37.

Bušar je plasmanom u finale ostvarila najbolji rezultat na Gren slem turnira u karijeri.

"Petra je igrala fantastično tokom ove dvije nedjelje takmičenja. Ponosna sam kako sam odigrala cio turnir, toliko volim da igram ovdje. Ovo je korak u pravom smjeru", kazala je Bušar.

Ove sezone igrala je polufinala na Australian openu i Rolan Garosu.

U finalu muškog dijela turnira, sjutra od 15 sati se sastaju Novak Đoković i Rodžer Federer.

Srpski teniser igra za svoju drugu grend slem titulu na Vimbldonu, dok Švajcarac "nišani" rekordni osmi londonski trofej.

Đoković će istovremeno igrati i za povratak na prvo mjesto na ATP listi, sa kojeg će, u slučaju pobjede, potisnuti dosadašnjeg "broja jedan" Španca Rafaela Nadala.

Zanimljivo je da je Đoković prvi put zauzeo prvo mjesto na ATP listi upravo prilikom osvajanja Vimbldona prije tri godine.

"Dobro se poznajemo na terenu. Igrali smo dosta mečeva - i svi su bili veoma uzbudljivii i krajnje neizvjesni. Mislim da ću biti fizički spreman i za ovaj izazov koji me očekuje", rekao je Đoković koji protiv Federera ima negativan skor od 16:18 u međusobnim mečevima.

Djoković je naglasio da je izuzetno motivisan da pobijedi.

"Pokušaću da osvojim titulu koja će mi uliti veliku mentalnu snagu", poručio je Đjoković.

Bonus video: