Marej i Morezmo jure duplu krunu

Britanac će pokušati da odbrani titulu uz pomoć šampionke iz 2006. godine, koja je prošle godine vodila Marion Bartoli do trona na londonskoj travi
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 07:58h

Šestog dana jula prošle godine, Marion Bartoli je u finalu Vimbldona oduvala Sabine Lisicki i učinila nešto nesvakidašnje za teniserke - popela se na tribine i bacila se u zagrljaj svom treneru Ameli Morezmo, a kasnije je rekla da su upravo ona i njen otac najznačajniji za taj uspjeh.

Tačno 26 sati kasnije, i Endi Marej je „preskakao spratove” na Centralnom terenu, kako bi se zahvalio Ivanu Lendlu, čovjeku koji mu je pomogao da sruši Novaka Đokovića i prekine britansko prokletstvo na londonskoj travi.

Bartoli se ubrzo nakon titule na nezvaničnom prvenstvu svijeta oprostila od tenisa, a Ivana Groznog više nema u stručnom štabu 27-godišnjeg Škota.

Sudbina, međutim, kao da je htjela da se poigra sa Marejem i Morezmo, koji će u tandemu pokušati da stignu do duple krune. Svako svoje...

Odluka da zaposli šampionku Vimbldona iz 2006. je podijelila stručnu javnost, a najkritičnija je bila Virdžinija Vejd, osvajačica pehara 1977. godine.

"Angažovanje Morezmo je potpuni šok. Mislila sam da se neko šali, da Endi opet pokušava da se posprda sa svima".

"Nemam ništa protiv nje, ali Ameli je bila previše psihički nestabilna. Mogla je da pobijedi svakoga, ali je često gubila", rekla je legenda britanskog tenisa.

Morezmo je otkrila da neće puno mijenjati u igri svog pulena.

"On zna da igra na travi, šta da radi na terenu protiv najvećih igrača svijeta, tako da ću unijeti samo neke sitnice. Za ovo kratko vrijeme smo se odlično upoznali, presrećna sam što sam dio ovog tima", naglasila je Morezmo.

Đoković prekida prokletstvo

Iako je izgubio tri posljednja grend slem finala, uključujući i prošlogodišnji Vimbldon, kladionice i dalje vjeruju da je Đoković prvi favorit. Kvota na njega kreće se od 2,55 do 2,75, a najviše mu „prijeti” upravo Marej (4 - 4,60), sa kojim bi trebalo da se sastane u polufinalu.

I on se uzda u trenera: Novak Đoković sa Borisom Bekerom

I Nole se uzda u trenera, jer Boris Beker odlično zna kako se osvajaju titule na Vimbldonu, s obzirom na to da je najmlađi šampion sa 17 godina i 227 dana.

Uostalom, krajnje je vrijeme da se vide plodovi rada Srbina i Njemca, koji je tri puta podizao pehar u Londonu.

"Jedan od razloga zašto je Boris doveden je da prekinem niz bez grend slem titule. Potrebno nam je vrijeme da se naviknemo jedan na drugog, ali on definitivno može ovdje puno da mi pomogne", poručio je 27-godišnji Beograđanin.

Nadal se boji scenarija iz 2012. i 2013.

Rafael Nadal je bez pobjede na travi od 2012. godine, kada je u 2. kolu Vimbldona izgubio od Lukaša Rosola. Lani ga je već u 1. kolu zaustavio Stiv Darsis, a prije 11 dana ga je u 2. kolu Halea oduvao Dastin Braun. Prvi reket svijeta se pribojava sličnog scenarija...

"Ranije sam rekao da će mi Vimbldon biti najteži turnir ove sezone. U Londonu su tereni mnogo brži nego bilo gdje, posebno u prvih nekoliko kola. Zbog toga moram da budem izuzetno oprezan".

"Plašim se novog iznenađenja nakon svega onoga što se desilo u prethodne dvije godine", priznao je šampion iz 2008. i 2010.

Federer: U boljem sam stanju nego lani

Rafinom neuspjehu u prvoj sedmici turnira nada se i Rodžer Federer, kojem je ovaj Vimbldon vjerovatno posljednja šansa da se domogne 18. grend slem trofeja.

Povratak na mjesto uspjeha: Rodžer Federer trenira na travi Vimbldona

Maestru iz Bazela u polufinalu nije potrebna repriza finala iz 2006, 2007. i 2008. godine, koje je proglašeno za najbolji teniski meč u istoriji.

"Nadal će biti ranjiviji u prvih nekoliko kola, kao i svi igrači. Nismo navikli na ovu novu, bujnu travu. Kako turnir bude odmicao, više će ličiti na šljaku, sa malo trave".

"Biće nam lakše da se krećemo, loptica će više odskakati, na što smo i navikli. Ako Rafa prođe prva dva kola, vjerujem da ćemo od njega vidjeti sve ono na šta smo navikli u prošlosti", istakao je Federer, koji je govorio i o svojoj igri.

"Mislim da sam u boljem stanju nego prošle godine i da imam veće šanse za velike stvari".

Po tradiciji, Centralni teren otvara aktuelni osvajač - Marej će u 14 časova po našem vremenu igrati protiv Belgijanca Davida Gofana, a na glavnom stadionu danas igraju i Na Li (protiv Paule Kanije) i Đoković (sa Andrejem Golubjevim).

I na terenu 1 program počinje istovremeno, a na ostalima u 12.30 časova. Svoje mečeve danas će igrati i bivše šampionke Venus Vilijams i Petra Kvitova, te Viktorija Azarenka, Agnješka Radvanska, Tomaš Berdih, Grigor Dimitrov, Žo-Vilfred Conga...

Nadal će sjutra igrati sa Martinom Kližanom, baš kao i Federer sa Paolom Lorencijem.

Serena: Imam veliki motiv da ispravim sezonu

Serena Vilijams ima, za svoje standarde, očajnu sezonu, a potvrda toga je i činjenica da je u 2. kolu Rolan Garosa doživjela najubjedljiviji poraz na grend slemovima (6:2, 6:2 od Garbinje Muguruse).

"Ko vam kaže da sam preboljela poraz iz Pariza", odgovorila je pitanjem legendarna Amerikanka na molbu novinara da objasni kako je zaboravila neuspjeh u duelu sa Mugurosom.

Serena na prošlogodišnjem Vimbldonu

"Ovdje se osjećam odlično, nadam se da će se to vidjeti i na terenu, jer imam veliki motiv da ispravim sezonu".

Čeka je, ipak, težak put do titule, jer bi u četvrtfinalu trebalo da se sudari sa Marijom Šarapovom, koja ju je savladala u finalu 2004.

"Ne razmišljam često o toj pobjedi, sem ponekad kada mi je potrebno da sebe ohrabrim onim što sam uradila", istakla je šampionka Rolan Garosa.

Galerija

Bonus video: