Šarapova drugi put kraljica Pariza

Ruska teniserka je u današnjem finalu savladala Rumunku Simonu Halep sa 2:1, po setovima 6:4, 6:7, 6:4
4 komentar(a)
Marija Šarapova, Foto: Beta/AP
Marija Šarapova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.06.2014. 16:44h

Marija Šarapova pobjednica je ovogodišnjeg Rolan Garosa - ruska teniserka je u današnjem finalu savladala Rumunku Simonu Halep sa 2:1, po setovima 6:4, 6:7 (5-7), 6:4, nakon tri sata i dva minuta igre.

Za Šarapovu je to drugi trijumf na Rolan Garosu, ukupno peti grend slem trofej.

Prethodno je na Otvorenom prvenstvu Francuske trijumfovala 2012. godine kada je u finalu bila bolja od Sare Erani, pa je Rolan Garos jedini grend slem turnir koji je osvajala dva puta.

Sva tri seta bila su uzbudljiva, sa dosta brejkova na obje strane.

U prvom setu Halepova je prva oduzela servis Šarapovoj, ali je Ruskinja u četvrtom gemu uspjela da uzvrati brejkom, a potom da napravi još jedan i povede sa 5:2.

Rumunka je u prvom setu uspjela da se rezultatski vrati i servira za izjednačenje, ali je Šarapova u tim trenucima odigrala bolje i uspjela ponovo da napravi brejk i dođe do prednosti od 1:0 u setovima.

Drugi set je takođe obilovao gubitkom sopstvenog servisa. Obje teniserke su napravile po tri brejka, pa je tako taj period igre završen u taj-brejku.

Šarapova je u taj-brejku bila nadomak titule, pošto je bila na dva poena od pobjede (5:3), ali je Halepova ipak uspela da preokrene (5:7) i dođe do izjednačenja.

Odlučujući set bio je nalik prvom, Halepova je dvaput oduzela servis Ruskinji, ali je Šarapova napravila jedan više i tako došla do pobjede.

Šarapova je tokom meča gotovo sve vrijeme diktirala tempo. Imala je 46 direktno osvojenih poena i 52 neiznuđene greške, naspram 20 vinera i 31 greške rumunske teniserke.

"Ovo je bilo najteže grend slem finale koje sam ikada igrala. Simona zaslužuje veliko poštovanje, igrala je nevjerovatan meč danas. Prije sedam-osam godina nisam mogla da povjerujem da ću da osvojim više od jednog trofeja na Rolan Garosu, više nego na ostalim grend slem turnirima. To je ostvarenje sna, jer je ovo jedan od turnira koji sam sanjala da osvojim kada sam počinjala karijeru. A sada sam uspjela dva puta. Emocije su toliko jake da mi je teško i da govorim", rekla je nakon meča Šarapova.

Ruska teniserka, koja će od ponedjeljka biti peta igračica na WTA listi (prije Pariza je bila osma), četvrti put je bila bolja od Halep, u isto toliko međusobnih duela.

Uprkos porazu u prvom finalu grend slem turnira u karijeri, Halep će od ponedjeljka biti treća igračica svijeta (napredovaće jedno mjesto).

"Čestitam Mariji, ti se velika šampionka, i zaslužuješ ovu titulu. Želim ti sve najbolje i u budućnosti. Imala sam dvije nevjerovatne sedmice ovdje, ovo je bio sjajan turnir za mene, igrala sam najbolje u karijeri i srećna sam što me publika podržavala u svakom meču. Hvala svima, pogotovo Rumunima", rekla je Halep, zahvalivši i porodici i stručnom štabu.

Šarapova je ovim trijumfom osvojila ček na 1.650.000 eura i 2.000 WTA bodova.

O tituli u muškoj konkurenciji sjutra od 15 časova odlučivaće Novak Đoković i Rafael Nadal.

Bonus video: