Danka u pohodu na Rolan Garos

Mlada Novljanka je na posljednjem US openu dobila jedan meč kvalifikacija, a na Australian openu dva. Ako nastavi u tom ritmu biće među 128 teniserki koje će se naći u glavnom žrijebu
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 09:28h

U pariskom 16. arondismanu danas počinje nova bitka Danke Kovinić. Bitka za najveći uspjeh u karijeri - ulazak u glavni žrijeb grend slema turnira.

Mlada Novljanka je na posljednjem US openu dobila jedan meč kvalifikacija, a na Australian openu dva.

Ako nastavi u tom ritmu i ovog puta upiše tri pobjede, biće među 128 teniserki koje će se naći u glavnom žrijebu.

Prva protivnica joj je iskusna Francuskinja, 33-godišnja Stefani Forec-Gakon, koja je svojevremeno bila 62. na WTA listi, a sada je 232. na svijetu. Najveći uspjeh u karijeri joj je 3. kolo US opena, a u glavnom žrijebu Rolan Garosa je bila čak 15 puta, a upisala je samo četiri trijumfa. Ukoliko dobije taj meč, Danka će se sastati sa boljom iz duela Japanke Erike Seme (184. na WTA listi) i Hrvatice Ane Konjuh (199), koju je savladala na putu ka titulu u Sen Godanu sa 6:2, 6:0.

Ako preskoči obje prepreke, 19-godišnja Crnogorka bi u odlučujućem meču igrala sa jednom od četiri teniserke - Španjolkom Anabel Medina-Gariges (198), Francuskinjom Žade Suvrajn (354), Čehinjom Terezom Smitkovom (185) ili Amerikankom Viktorijom Dival (131). Djevojka iz Valensije je najpoznatija u tom društvu, jer je 2009. bila 16. na svijetu, a ima i 11 WTA titula. U posljednje vrijeme se, ipak, potpuno posvetila dublu, u kojem ima dvije titule na Rolan Garosu, 2008. i 2009. godine, kao i olimpijsko srebro iz Pekinga.

Dival je, s druge strane, na sebe skrenula pažnju na posljednjem US openu, kada je u 1. kolu šokirala šampionku iz 2011. Samantu Stosur. Svijet je tada čuo njenu potresnu životnu priču - da je bila oteta na Haitiju kada je imala sedam godina, a da je 2010. njen otac Žan-Moris jedva preživio katastrofalan zemljotres na tom siromašnom ostrvu, i to zahvaljući tome što su ljudi koje nikada prije toga nije vidio platili 30 hiljada dolara za helikopterski prevoz do Atlante...

Bonus video: