Kraj Đokovićeve vladavine u Melburnu: Vavrinka slavio nakon maratona

Prerano ispadanje u Melburnu je najgori retultat Đokovića na posljednjih 14 gren slemova, u kojima je svaki put dolazio makar do polufinala.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 13:01h

Novak Đoković i Stanislas Vavrinka drugu godinu zaredom igrali su u Melburnu maratonski meč u pet setova, ishod je ovoga puta bio drugačiji - Švajcarac je nakon velike bitke slavio sa 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 i senzacionalno se plasirao u polufinale!

Vavrinka će za plasman u finale igrati sa Čehom Tomašom Berdihom, koji je bez problema u tri seta savladao Španca Davida Ferera.

Prerano ispadanje u Melburnu je najgori retultat Đokovića na posljednjih 14 grend slemova, u kojima je svaki put dolazio makar do polufinala. Srpski teniser je posljednji put eliminisan u četvrtfinalu velikog turnira još 2010. na Rolan Garosu, nakon čega je osvojio pet titula (tri u Melburnu, po jedan Vimbldon i US open), igrao još pet finala i četiri polufinala.

Porazom od Vavrinke Đoković je ujedno propustio priliku da stigne do četvrtog trofeja u Melburnu, što nikome nije pošlo za rukom u "open eri". Posljednji poraz prije današnjeg Đoković je u Melburnu pretrpio još 2010. godine, kada je u četvrtfinalu poražen od Conge.

Staro je pravilo da u tenisu, sportu uopšte, nema istih mečeva. Prošle godine, gotovo na isti datum (tada je bio 20. januar) Đoković i Vavrinka su u osmini finala Melburna igrali meč koji je okončan tek u 22. gemu petog seta, i to pobjedom Đokovića (12:10).

I ne samo to, dva tenisera su prošle godine u polufinalu US opena opet odigrali u pet setova, kada je srpski teniser dobio uz nešto manje drame, sa 6:4 u odlučujućem setu.

Iako poznat kao mentalno izuzetno jak, Đoković ne može svaki put da pobjeđuje Vavrinku na isti način. A dobio ga je 14 puta zaredom! Švajcarac je iskoristio prvu meč loptu, kada je Đoković činilo se lagan volej na mreži neočekivano poslao u aut.

Time je kompletirana prva velika teniska senzacija u 2014. godini, trostruki uzastopni šampion Australijen opena eliminisan je od tenisera koji jeste dugi niz godina u samom vrhu, ali od igrača koji nikada u karijeri nije igrao finale grend slem turnira.

Veliku priliku Vavrinka će imati u četvrtak, kada će sa druge strane mrežice biti igrač kojeg je dobio osam puta u posljednjih 12 mečeva, Čeh Tomaš Berdih.

"Đoković je nevjerovatan šampion, nikada se ne predaje, ali sam konačno uspio da pobijedim. Išao sam od poena do poena, bio sam veoma fokusiran. Želio sam da ostanem što je moguće duže i što je moguće više agresivan. Novak je zaista odličan rival, odradio je sve što je mogao, ali mu sojom agresivnošću nisam dozvoljavao da uradim nešto voše, naročito u petom setu. Presrećan sam", rekao je Vavrinka nakon jedne od najvećih pobjeda u karijeri.

U predstojećem meču sa Berdihom, kratko je prokomentarisao:

"Prvo moram da se odmorim. A onda da odigram agresivno, jako sa osnovne linije".

Upravo je jakim servisima, te razornim udarcima sa osnovne linije, Vavrinka napravio prevagu protiv Đokovića, kome ni prepoznatljivi "ritern" nije pomogao da vraća sve projektile švajcarskog tenisera.

"Vavrinka je iskoristio svoje šanse i apsolutno zasluženo pobijedio. Bio je bolji. Ovo je sport, on je pokazao psihičku snagu, zna kako treba da igra na velikoj sceni. Ponosan sam jer sam dao sve od sebe u ovoj borbi, u kojoj je jedan od nas morao da izgubi", rekao je Đoković, koji je prekinuo seriju od 28 mečeva bez poraza.

Da obračun na "Rod Lejver" areni dobije obrise prave teniske drame pobrinula se i kiša, koja je nakratko prekinula meč u odlučujućem setu, kod rezultata 5:5.

"Ovo je teren na kojem sam doživio najuzbudljivije trenutke u karijeri i obožavam publiku na "Rod Lejver" areni. Naravno da sam razočaran, ali sjutra je novi dan i moram da prihvatim da ne mogu da pobijedim na svakom meču. Ponosam sam na sve uspjehe u karijeri, a posebno na ovom turniru na kom sam definitivno bio najuspješniji", istakao je Đoković.

Galerija

Bonus video: