Serena Vilijams rekordom do osmine finala, Ana Ivanović naredna rivalka

Petostruka šampionka Melburna je zabilježila 61. pobjedu na tom turniru i tako prestigla legendarnu Australijanku Margaret Kort, koja je ostvarila 60 pobjeda.
0 komentar(a)
Serena Vilijams, Foto: Beta AP
Serena Vilijams, Foto: Beta AP
Ažurirano: 17.01.2014. 12:16h

Amerikanka Serena Vilijams je bez većih problema izborila plasman u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu - prva teniserka svijeta Amerikanka pošto je pobijedila Slovakinju Danijelu Hantuhovu sa 2:0 u setovima (6:3, 6:3), za 80 minuta igre.

Mlađa od sestara Vilijams je, tako, postala teniserka sa najviše pobjeda i istoriji Australijan opena. Petostruka šampionka Melburna je zabilježila 61. pobjedu na tom turniru i tako prestigla legendarnu Australijanku Margaret Kort, koja je ostvarila 60 pobjeda.

Inače, meč između Serene Vilijams i Hantuhove odigran je po velikoj vrućini, na 39 stepeni Celzijusovih. Očekuje se da će, kao i prethodnih dana, temperatura u Melburnu dostići 44 stepena, zbog čega bi organizatori mogli, kao i juče, da prekinu mečeve na otvorenim terenima.

"Bio je težak meč... Mnogo je toplo, ali morate da budete spremni na to. Takođe, morate i psihički da se pripremite za ovakve uslove", rekla je Vilijams.

Serena će u osmini finala igrati protiv Ane Ivanović. Srpska teniserka je eliminisala 17. teniserku svijeta, Australijanku Samantu Stosur sa 2:1, po setovima 6:7, 6:4, 6:2.

Ovaj meč je bio prekinut zbog kiše u taj-breku prvog seta, kada je Stosur vodila 8:7, nakon što Ana nije iskoristila prednost od 6:3. Nakon pola sata pauze, meč je nastavljen kada je navučen krov na Rod Lejver areni, a Stosur je dobila taj-brejk sa 10:8 i povela sa 1:0.

Ivanovićeva, 14. na WTA listi, je u petom gemu drugog seta napravila brejk i povela sa 3:2, nakon čega je zadržala tu prednost i izjednačila u meču na 1:1.

Srpska teniserka je potpuno dominirala u trećem setu. Na početku je osvojila osam uzastopnih poena i povela sa 2:0. Ona je sigurno čuvala prednost, u sedmom gemu je napravila novi brejk za vođstvo od 5:2, a u narednom je sačuvala svoj servis i za dva sata i 21 minut ostvarila pobjedu.

"Trudila sam se da igram najbolje što mogu. ali je i Samanta igrala odlično. Zadovoljna sam jer sam pokazala da mogu da prebrodim i najteže trenutke. Izgubila sam poen za 8:7 u taj brejku, kada je kiša naglo pala i praktično me je to poremetilo. Ipak, na kraju sam uspjela da pronađem ritam" rekla je Ivanović nakon meča.

Serena i Ana su se do sada sastajale četiri puta. Amerikanka je pobijedila u sva četiri meča, posljednji 2012. godine, na US openu, kada je bilo 2:0 (6:1, 6:3).

"Serena je u karijeri uradila sve ono o čemu ja samo mogu da sanjam. Nadam se. ipak, da ću joj se na dostojan način suprostaviti i da ću možda, napraviti iznenađenje", dodala je Ana.

Uspješne su bile i Njemica Angelika Kerber i Italijanka Flavija Peneta.

Kerber (9. nosilac) bila je bolja od Amerikanke Alison Riske 2:0 (6:3, 6:4), pa će u osmini finala igrati protiv Penete (28. nosilac), koja je savladala Monu Bartel iz Njemačke 2:0 (6:1, 7:5).

Do plasmana među 16 najboljih došla je i Ruskinja Jekaterina Makarova (22. nosilac), koja je pobijedila je Moniku Nikulesku iz Rumunije 2:0 (6:4, 6:4).

U osmini finala igraće sa Kineskinjom Na Li (4), koja je bila bolja od Lucije Safarove sa 2:1 (1:6, 7:6, 6:3).

Kanađanka Eženi Bušar je eliminisala Amerikanku Loren Dejvis sa 6:2, 6:2, dok je Austalijanka Kejsi Delakva savladala Kineskinju Đie Ženke sa 6:2, 6:4.

Sestre Vilijams se povukle iz dubla

Serena i Venus Vilijams povukle su se iz takmičenja u konkurenciji dublova zbog povrede noge Venus Vilijams.

Venus Vilijams se od početka januara i turnira u Oklendu muči sa povredom lijeve noge, zbog čega je morala da odustane od takmičenja u Melburnu.

"O tome morate da pitate Venus. Znam samo da je imala problema i na turniru u Oklendu", rekla je Serena Vilijams.

Prva teniserka sveta rekla je da joj je žao što neće igrati u dublu, ali da je to na neki način i olakšanje, pošto neće mnogo vremena provoditi na terenu po velikim vrućinama.

"Volim da igram dubl sa Venus, volimo kada smo zajedno na terenu. Nedostajaće mi takmičenje u dublu, pošto su mi ti mečevi i dodatni trening", rekla je ona.

Sestre Vilijams su do sada osvojile 13 grend slem trofeja u konkurenciji dublova.

U Melburnu nisu bile nosioci, pošto su prošle godine zajedno igrale na samo četiri turnira.

Bonus video: