Novak i Serena u borbi sa istorijom

Đoković je prvi grend slem osvojio 2008. baš u Melburnu, a prethodne tri godine je neprikosnoven na „Rod Lejver areni”. Kladionice su ubijeđene da pehar neće mijenjati vlasnika
40 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 09:48h

Ko god da osvoji Australian open, pisaće se istorija „bijelog sporta”.

Novak Đoković će pokušati da postane tek šesti igrač sa pet titula na jednom grend slemu, Serena Vilijams da dostigne Martinu Navratilovu i Kris Evert sa 18. peharom na najvećim turnirima, Viktorija Azarenka juri het-trik na terenima Melburn parka, a Rafael Nadal i Rodžer Federer će pokušati da prošire ionako impresivne riznice...

Ako bi bilo ko drugi uzeo „Norman Bruks čelendž trofej” u muškoj ili „Dafne Ekhrst memorijal kup” u ženskoj konkurenciji, istorija bi svakako bila pisana, bez obzira na to da li bi ime šampiona bilo Endi Marej, Huan Martin del Potro, Žo-Vilfred Conga, Marija Šarapova, Na Li...

Kladionice nemaju dilemu

Đoković je prvi grend slem osvojio 2008. baš u Melburnu, a prethodne tri godine je neprikosnoven na „Rod Lejver areni”.

Kladionice su ubijeđene da pehar neće mijenjati vlasnika, jer je kvota na 26-godišnjeg Beograđanina svega 1,72, a drugi favorit Rafael Nadal se kotira 4,50.

Još ubjedljivija razlika je u ženskom singlu - na uloženi euro, Serena Vilijams „vraća” svega 60 centi, Azarenka čak pet, a daleko iza su Šarapova (kvota 13), Li (15), Petra Kvitova (19), Agnješka Radvanska (34)...

Beker kao psihološka pomoć

Pitanje je, međutim, kako će glavni favoriti podnijeti breme koje nose na leđima. Đoković se lani izborio sa pritiskom, mada je u osmini finala savladao Stanislasa Vavrinku tek nakon maratonskog 5. seta, u kojem su odigrana 22 gema!

U drugom dijelu sezone nije istrpio nalet Nadala i Mareja (uzeli Rolan Garos i US open, odnosno Vimbldon), zbog čega je došlo do promjene u stručnom štabu, pa mu je sada glavni trener Boris Beker.

"Iskreno se nadam da će mi Beker donijeti mentalno preimućstvo u završnici grend slem turnira, u presudnim trenucima mečeva. Nadam se da ću tu napredovati sa njim na tom polju, kao i na servisu", priznao je Đoković, koji je u nizu od 24 vezane pobjede u zvaničnim mečevima, plus tri na egzibicionim turnirima.

Muratoglu: Možemo do grend slema

Serena je i prošle godine stigla u Australiju kao apsolutna favoritkinja, ali je senzacionalno ispala u četvrtfinalu od Sloun Stivens.

Trener fenomenalne Amerikanke je, međutim, ubijeđen da ona može da prigrabi sve četiri najvažnije titule u 2014.

"Sa Serenom je sve moguće. U sjajnoj je formi, pobijedila je sve najbolje teniserke svijeta u skorije vrijeme. Mogla bi da osvoji grend slem", poručio je Patrik Muratoglu.

Tamnoputa Amerikanka je 2003. imala u vlasništvu sve četiri titule, ali je trofeje na Australian openu, Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu u istoj godini posljednja osvojila Štefi Graf davne 1988.

Nadal: Čemu ovako brzi tereni?

Rafael Nadal nema puno razloga za zadovoljstvo. Nije u fenomenalnoj formi, na startu turnira igra sa neugodnim Bernardom Tomićem, ali ga više od svega nerviraju brzi tereni u Melburnu.

"Potpuno su drugačiji uslovi od onoga čega se sjećam, brže je nego ikada ranije u Australiji. Ne razumijem zašto mijenjaju podlogu, jer je prethodnih godina bilo mnogo nevjerovatnih i dugih mečeva, zanimljivih za publiku. Ne znam zašto su oni koji odlučuju učinili podlogu tako brzom. Nisam siguran da je to najbolje za turnir, ali oni odlučuju, a ja sam samo igrač. Nadam se da ću prilagoditi igru ovim uslovima", istakao je Nadal.

Marej odustao od borbe za titulu

Endi Marej je tri puta igrao finale Australian opena (jednom izgubio od Federera, dva puta od Novaka), ali smatra da ne može da ponovi takav uspjeh.

Razlog je sasvim jednostavan - nakon operacije leđa u septembru je igrao jako malo, pa je daleko od prave forme.

"Odigrao sam nekoliko mečeva u Dohi, a i ovdje sam dosta trenirao. Osjećam da sam daleko od osvajanja titule, ne znam kako ću se osećati poslije pet, šest duela na 40 stepeni", naglasio je zvanično najbolji sportista Velike Britanije.

Neatraktivno otvaranje Kerber - Gajdošova

Sto drugo izdanje Otvorenog prvenstva Australije počinje večeras, sat nakon ponoći po našem vremenu, a otvara ga neatraktivan par - na teren „Rod Lejver arene” izlaze 9. kosturašica Angelike Kerber i domaća nada Jarmila Gajdošova.

To će biti samo uvod u spektakl - nakon njih, na istom stadionu igraju David Ferer i Alehandro Gonsales, te Samanta Stosur i Klara Zakopalova.

U večernjem terminu, to jest u 9 sati ujutro po našem vremenu, Đoković će igrati sa Lukašem Lackom, a potom se sastaju Serena Vilijams i Ešli Barti.

Prvog dana na teren će i Na Li, Sara Erani, Ana Ivanović, Tomaš Berdih, Vavrinka, Rišar Gaske...

Galerija

Bonus video: