DOPING

CAS potvrdio smanjenje suspenzije Troickom na 12 mjeseci

"Igrač je počinio doping prekršaj, ali njegova krivica nije značajna", navodi se u saopštenju CAS-a.
5 komentar(a)
Viktor Troicki, Foto: Reuters
Viktor Troicki, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2013. 18:49h

Sud za sportsku arbitražu (CAS) objavio je danas da je suspenzija srpskog tenisera Viktora Troickog smanjena sa 18 na 12 mjeseci.

Troicki je kažnjen jer je izbjegao doping test na turniru u Monte Karlu u aprilu.

"Igrač je počinio doping prekršaj, ali njegova krivica nije značajna", navodi se u saopštenju CAS-a.

Troicki (27) će moći da igra tenis od 15. jula sljedeće godine.

On će propustiti finale Dejvis kupa, u kojem će reprezentacija Srbije igrati protiv Češke sredinom novembra.

Troicki je 2010. godine dobio odlučujući sing meč za prvi trofej Srbije u Dejvis kupu.

On je u trenutku suspenzije bio 53. igrač na svjetskoj rang listi.

Troicki se žalio na 18-mjesečnu suspenziju, tvrdeći da ga je antidoping zvaničnik u Monte Karlu savjetovao da napiše objašnjenje svojih razloga zašto nije dao uzorak krvi. On je dao uzorak urina i test je bio negativan.

Panel CAS je naveo da je taj antidoping zvaničnik trebalo da informiše igrača o riziku ako se ne podvrgne analizi krvi.

"Nije bilo sugestija da je Troicki imao namjeru da izbegne otkrivanje zabranjene supstance u njegovom organizmu", navedeno je iz CAS-a.

Ipak, veće je smatralo godinu dana suspenzije kao "odgovarajuću sankciju", što je minimum u tom slučaju prema pravilima Međunarodne teniske federacije (ITF).

Troicki: Moj san je gotov, ne znam šta da radim

Viktor Troicki saopštio je danas da je odluka Suda za sportsku arbitražu uništila njegov san da postane vrhunski igrač.

"Nadao sam se da je najteži period u karijeri i životu iza mene i zaista sam vjerovao sudijama koje sam sreo u Lozani. Imao sam osjećaj da oni zaista traže istinu i da su do nje i došli tokom saslušanja. Ova odluka stavlja tačku na moj san da budem vrhunski igrač, da igram u finalima i takmičim se protiv najboljih. Cio život sam radio za taj cilj, a sada mi je to oduzeo ljekar koga i ne poznajem", navodi se u saopštenju Troickog.

Srpski teniser zahvalio se svima koji su mu pružili podršku, porodici, kolegama iz Dejvis kup reprezentacije i medijima.

"Što se tiče suda, mogu samo da kažem da su i oni ljudi, a vjerovatno nisu imali hrabrosti da se suprotstave ITF-u. Vjerujem da im nije pravo zbog ovakve odluke, ali oni će se sjutra vratiti na svoj posao, uključujući i doktorku Gorodilovu, a ja neću imati tu šansu. Ne znam šta ću da radim sada. Nadam se da ću uspjeti da se vratim", zaključio je Troicki.

Obradović: Uništavaju sjajnu karijeru, razočaran sam

Selektor Dejvis kupa tima Srbije Bogdan Obradović rekao je danas da je razočaran odlukom Suda za sportsku arbitražu (CAS).

"Duboko sam razočaran u dotičnu organizaciju. Zaista sam očekivao da se neko prizove pameti i da shvati ne treba da se uništava sjajna karijera ovog sjajnog momka, koji je izuzetan teniser i čovjek", rekao je Obradović agenciji Beta.

Međunarodna teniska federacija (ITF) kaznila je Troickog 18 mjeseci jer je izbjegao doping test na turniru u Monte Karlu u aprilu. CAS je danas u Lozani objavio da je umanjio kaznu Srbinu na 12 mjeseci.

Obradović je naveo da će ljudi iz srpskog tenisa učiniti sve da Troickom pomognu koliko mogu.

"Uradićemo sve da stanemo uz njega, da mu pomognemo koliko zapravo možemo da mu pomognemo", istakao je selektor.

"Uvijek kažem da ono što vas ne uništi to vas ojača, daće bog da Troickog ovo ojača i da u julu izađe još jači na teren", rekao je Bogdan Obradović.

TSS: Razočarani smo odlukom CAS-a

I Teniski savez Srbije (TSS) saopštio je danas da je razočaran odlukom Suda za sportsku arbitražu.

"TSS je duboko razočaran ovakvom odlukom. Viktoru Troickom je nanijeta velika nepravda. Obzirom da našem igraču nije dokazana krivica, odnosno da nije ustanovljeno da je uzimao bilo kakva doping sredstva koja se nalaze na listi zabranjenih medikamenata, bila su očekivanja da Arbitražna komisija donese jedinu moguću odluku - oslobađajućupresudu", navodi se u saopštenju TSS.

TSS je ocijenio da je ovakva odluka presedan u svijetu sporta.

"Da je dokazana krivica našeg igrača ne bi bilo elemenata da mu se kazna smanjuje, a kako su mu članovi komisije kaznu smanjili očigledno je da je bilo puno toga što je ukazivalo da nije trebalo da bude kažnjen", dodaje se u saopštenju.

Takođe, TSS ističe da je ova ista Arbitražna komisija u ranijim slučajevima drastično smanjivala kazne, iako je bilo dokaza da su igrači koristila nedozvoljena sredstva, što kod Troickog "nije slučaj".

"Očigledno da ne važe za sve isti aršini. Ipak, postavlja se opravdano pitanje da li je Srbija, koja u posljednji desetak godina na veoma važnoj poziciji u svjetskom tenisu zaslužila da se Svetska federacija tako odnosi prema njenim istaknutim članovima", piše u saopštenju.

"Teniski saveza Srbije izražava žaljenje zbog ovakve odluke i u potpunosti stoji iza svog reprezentativca. Ukoliko je ova drastična kazna izrečena iz preventivnih razloga kako bi bila primjer za ostale primjer sigurno je jedno - da je izabran pogrešan čovjek i sportista", stoji na kraju saopštenja TS S.