Čilić nije bio pozitivan na doping

Čilić je rekao da je tek nedavno saznao da nije bio pozitivan na zabranjenu supstancu niketamid, već na njegov marker (metabolit) N-etilnikotinamid
0 komentar(a)
Marin Čilić, Foto: Beta/AP
Marin Čilić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.10.2013. 13:15h

Hrvatski teniser Marin Čilić je izjavio da su ga "neznanje i tuđe greške dovele do suspenzije", kao di a se na kraju ispostavilo da uopšte nije bio pozitivan na niketamid, već na njegov marker, koji nije zabranjena supstanca, objavio je australijski list "Sidnej moning herald".

Čilić je rekao da je tek nedavno saznao da nije bio pozitivan na zabranjenu supstancu niketamid, već na njegov marker (metabolit) N-etilnikotinamid.

"Sve do 13. septembra ni ja, niti moji advokati nismo znali da u mom tijelu uopšte nije pronađen niketamid, pa na prvom saslušanju o tome uopšte nije bilo riječi. Tribunal Međunarodne teniske federacije to nije uočio, jer o tome niko nije govorio, ni sam doktor koji je napravio analizu uzorka urina nije pozvan za svjedoka", rekao je Čilić.

"Međunarodna teniska federacija (ITF) u pismu od 10. juna je netačno obavijestila Marina Čilića da je njegov uzorak urina bio pozitivan na niketamid. Ali, jedina stvar koja je bila otkrivena u njegovom uzorku urina su bili tragovi markera (N-etilnikotinamid), koji nije zabranjena supstanca", objavio je Čilićev menadžment.

Hrvat je pauzirao četiri mjeseca zbog pozitivnog nalaza na doping kontroli. Naime, ITF je nakon njegovog povlačenja sa Vimbldona objavila da je u njegovom nalazu pronađen zabranjeni sastojak niketamid.

ITF je Čilića kaznio sa devet mjeseci zabrane nastupa, ali je nakon žalbe Arbitražni sud za sport (CAS) kaznu smanjio na četiri mjeseca, pa se u ponedjeljak Čilić vratio tenisu.

On je u 1. kolu ATP turnira u Parizu pobijedio Holanđanina Igora Sajslinga.

Bonus video: