Nadal i dalje smatra da je previse turnira na tvrdoj podlozi

"Mislim da bi bilo fer za naredne generacije da više igraju na površini koja manje opterećuje tijelo, da pokušaju da imaju dužu karijeru, da pokušaju da zdravi završe karijere...", kazao je Nadal
10 komentar(a)
Nadal i Đoković, Foto: Beta AP
Nadal i Đoković, Foto: Beta AP
Ažurirano: 08.10.2013. 10:34h

Prvi teniser svijeta, Španac Rafael Nadal rekao je danas da i dalje smatra da se previše turnira

igra na tvrdoj podlozi i da se njegov stav o tome nije promijenio nakon ovogodišnjih uspjeha, ali da je odustao od pokušaja da nešto promijeni.

Nadal, koji je juče ponovo preuzeo prvo mjesto na ATP listi od Novaka Đokovića, ove sezone je zabilježio čak 27 pobjeda i samo jedan poraz na tvrdoj podlozi, uključujući i osvajanje titule na US openu i tri titule na masters turnirima.

Njegova dominacija na toj podlozi je iznenađujuća poslije sedmomjesečne pauze i povrede lijevog koljena, jer se vjerovalo da će upravo ta povreda ograničiti njegove nastupe na tvrdoj podlozi.

I pored uspjeha u ovoj godini, Nadal je, pred početak masters turnira u Šangaju, ponovio da je previše turnira na tvrdoj podlozi.

"Stvarno sam van politike i ne želim više da budem uključen u politiku tenisa. Znam da, čak i ako imate dobre ideje, pa čak i ako mislite da su promjene moguće, uvijek postoji zid koji je nemoguće preći", rekao je Nadal.

Osvajač 13 gren slem titula se dugo zalgao za manje turnira i za to da više bude turnira na šljaci kako bi se smanjilo opterećenje tenisera i spijrečile povrede opasne po karijeru.

"Mislim da bi bilo fer za naredne generacije da više igraju na površini koja manje opterećuje tijelo, da pokušaju da imaju dužu karijeru, da pokušaju da zdravi završe karijere...", kazao je Nadal.

Uprkos izuzetnom povratku na teren i osvajanju osme, rekordne titule na Otvorenom prvenstvu Francuske, Nadal i dalje osjeća bol u koljenu.

"Od kad sam se vratio, osjećaj u koljenu nije 100 odsto savršen, ali je ipak dobar. Čak i kada imam bolove, taj bol ne ograničava moje pokrete. Igram bez ograničenja", kazao je Nadal.

Španac nikada do sada nije osvojio turnir u Šangaju, a prvi protivnik na tom turniru će mu biti ili Aleksandar Dolgopolov iz Ukrajine ili Amerikanac Majkl Rasel.

Bonus video: