Đoković bolji i od Južnog, u polufinalu sa Vavrinkom

Đoković će u polufinalu igrati sa Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom, koji je u četvrtfinalu odigrao perfektan meč i skinuo krunu šampionu US opena, Endiju Mareju
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 08:03h

Novak Đoković je 14. put uzastopno u polufinalu jednog grend slem turnira - najbolji teniser svijeta je jutros po našem vremenu u Njujorku, u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva SAD, savladao Rusa Mihaila Južnog sa 3:1, po setovima 6:3, 6:2, 3:6, 6:0.

Iako je izgubio prvi set na ovogodišnjem turniru, Đoković je, takođe, sedmi put uzastopno stigao i do polufinala US Opena. Gubitak trećeg seta je, očigledno, bio samo pad koncentracije, jer Đoković u narednom setu ruskom teniseru nije prepustio ni gem i sa ubjedljivih 6:0 stigao do pretposljednje prepreke u Njujorku.

"Iz nekog razloga dopustio sam mu da se vrati u meč. Bio sam pasivniji i dozvolio mu da uđe u teren i češće izlazi na mrežu. Na kraju sve je ispalo kako sam želio. Uživao sam u atmosferi večeras. Bila sjajna, jer se i publika uključila u meč", izjavio je Đoković.

Đoković će u polufinalu igrati sa Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom, koji je u četvrtfinalu odigrao perfektan meč i skinuo krunu šampionu US opena, Endiju Mareju.

U spektaklu dugom dva sata i 15 minuta, u kojem je ispalio čak 45 vinera, 28-godišnjak iz Lozane je slavio sa više nego ubjedljivih 6:4, 6:3, 6:2 i napravio najveći uspjeh u karijeri.

U svom petom četvrtfinalu grend slemova napokon je napravio korak naprijed i upozorio svijet da je tek spreman za velika djela...

“Igrao sam protiv šampiona, ne mogu da opišem koliko sam srećan. Ovo mi je bio najvažniji meč u karijeri i najveća pobjeda. Tražio sam igru, a mislim da mi je teško dobijen prvi set otvorio put ka pobjedi”, rekao je Vavrinka.

Novi idol ljubitelja tenisa u zemlji sira, satova i čokolade je tokom čitavog meča diktirao tempo, ali je ovog puta bio i psihički dovoljno jak da izdrži sve. To je u prošlosti bio najveći problem Vavrinke, čovjeka koji sigurno igra bolji tenis od Davida Ferera, Tomaša Berdiha, Žo-Vilfreda Conge..., ali je uvijek imao muka da dokrajči rivala.

Tako je bilo i ove godine u osmini finala Australian opena, kada je umalo savladao Novaka Đokovića. Prvi reket planete je, međutim, preživio, slavio 12:10 u 5. setu i kasnije osvojio četvrtu titulu na najmanjem kontinentu.

Ovog puta je Sten imao snage da sruši branioca titule, a pobjednik je praktično riješen u posljednjem gemu 1. seta. Marej je servirao, Vavrinka spektakularnim udarcima dolazio do brejk lopti i iskoristio šestu. Od tog trenutka, gledana je teniska rapsodija...

“Igrao je odlično. Pogađao je velike udarce. Imao je nevjerovatne pasing šotove. Pogodio je mnogo linija u velikim poenima. Servirao je odlično. To je to. Igrao je veliki meč”, u nekoliko kratkih rečenica je razočarani Marej prokomentarisao pobjedu Vavrinke.

O predstojećem duelu protiv Vavrinke, Đoković kaže:

"Mislim da nema favorita u tom susretu. Protiv Mareja je pokazao zašto je među deset najboljih na svijetu. Odigrao je možda i najbolji meč ikad na tvrdoj podlozi. Moj nivo samopouzdanja sada je jako visok, jer sam gotovo sve mečeve ovđe igrao agresivno i dominantno. Jako sam motivisan i želim da idem do kraja", zaključio je najbolji teniser svijeta.

Večeras od 20 časova igra se prvo polufinale dama, Viktorija Azarenka će igrati sa Italijankom Flavijom Penetom. Nakon njih, na „Artur Eš” izlaze Serena Vilijams i Na Li.

Galerija

Bonus video: