Endi, britanski vitez

Marej je postao i prvi Škot koji je slavio u „Ol Ingland klabu” nakon 117 godina. Posljednji Škot koji je pobijedio u Vimbldonu bio je Harold Mahoni davne 1896.
7 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 10:46h

Trijumf Endija Mareja na Vimbldonu izazvao je erupciju oduševljenja širom Velike Britanije, a vodeći ostrvski mediji i premijer Dejvid Kameron smatraju da bi škotskog tenisera trebalo odlikovati titulom viteza.

Marej je trijumfom protiv Novaka Đokovića postao prvi britanski pobjednik na londonskoj travi nakon Freda Perija, kojem je to uspjelo davne 1936. godine.

„Ustani ser Endrju, viteže Svetog grala”, stoji na naslovnici „Tajmsa”.

„Dejli mejl” je u tekstu pod naslovom „Marej veličanstveni” naglasio kako su Endijev trijumf s tribina pratili britanski premijer Dejvid Kameron, brojne holivudske zvijezde kao što su Džerard Batler i Bradli Kuper, nezaobilazni Dejvid i Viktorija Bekam, kao i Vejn Runi.

„Dejli miror” slavi novog britanskog junaka u tekstu pod naslovom „Istorija u njegovim rukama”, dok je „Telegraf” efektno izvukao naslov „Marej - prvi Britanac koji je osvojio Vimbldon u kratkim pantalonama”!

Dio medija se poigrao i s brojkama, pa tako nije prošlo neprimijećeno kako je Marej slavio sedmog dana u sedmici, sedmog dana u sedmom mjesecu nakon 77 godina čekanja. „Prvak”, „Veliki Britanac”, „Napokon”, „Veliki Marej” samo su neki od naslova koji su preplavili britansku štampu.

Marej je postao i prvi Škot koji je slavio u „Ol Ingland klabu” nakon 117 godina. Posljednji Škot koji je pobijedio u Vimbldonu bio je Harold Mahoni davne 1896.

"Ovo je čudesan trenutak za sve nas. Nevjerovatna priča", kazao je legendarni škotski fudbalski igrač i trener Keni Dalgliš.

Menadžer škotskog fudbalskog velikana Seltika, Nil Lenon, takođe nije skrivao emocije.

"Zaustavite vrijeme, ovaj trenutak želim zauvijek da pamtim. Endi Marej, legenda", poručio je Lenon.

Jedan od najuspješnijih britanskih olimpijaca, škotski biciklista Kris Hoj, smatra da je ovo tek početak Endijevog pobjedničkog niza u Vimbldonu.

"Siguran sam kako će mu sada biti lakše. Endi ima svega 26 godina i još će godinama dominirati u Vimbldonu. Njegova pobjeda nas je sve oduševila", kazao je vlasnik šest olimpijskih zlata.

Oglasio se i škotski premijer Aleks Salmond.

"Endi je prošle godine porazom u finalu osvojio sva srca u Vimbldonu, ali ove je osvojio trofej. Ostvario je fenomenalan uspjeh, bio je to trenutak za istoriju i pamćenje", kazao je Salmond.

Najviše emocija bilo je u škotskom Danblejnu, gradiću nedaleko od Glazgova, u kojem je Endi odrastao. Danblejn je poznat po masakru u osnovnoj školi 1996. godine, kada je Tomas Hamilton ubio 16 učenika i učiteljicu, prije nego što je izvršio samoubistvo.

Marej je tada bio u školi, sakrio se ispod stola u učionici zajedno s godinu starijim bratom Džejmijem.

"Ovaj grad je zaslužio malo radosti i sreće. Svi smo oduševljeni i ponosni na Endija. Zaslužio je ovaj trenutak radosti - kazao je 41-godišnji Nil iz Danblejna".

Galerija

Bonus video: