Škoti slave Mareja i sjećaju se Mahonija

„Endi ima svega 26 godina i još će godinama dominirati u Vimbldonu. Njegova pobjeda nas je sve oduševila”, kazao je biciklista Kris Hoj, vlasnik šest olimpijskih zlata
55 pregleda 9 komentar(a)
Endi Marej, Foto: Beta/AP
Endi Marej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.07.2013. 12:16h

Osim što je postao prvi britanski teniser koji je osvojio Vimbldon nakon 1936. godine, Endi Marej je postao i prvi Škot koji je slavio u „Ol Ingland klabu” nakon 117 godina.

Posljednji Škot koji je pobijedio u Vimbldonu bio je Harold Mahoni davne 1896.

„Ovo je čudesan trenutak za sve nas. Nevjerovatna priča”, kazao je legendarni škotski fudbalski igrač i trener Keni Dalgliš.

Menadžer škotskog velikana Seltika Nil Lenon takođe nije skrivao emocije.

„Zaustavite vrijeme, ovaj trenutak želim zauvijek da pamtim. Endi Marej, legenda”, poručio je Lenon.

Jedan od najuspješnijih britanskih olimpijaca, škotski biciklista Kris Hoj, smatra da je ovo tek početak Endijevog pobjedničkog niza u Vimbldonu.

„Siguran sam kako će mu sada biti lakše. Endi ima svega 26 godina i još će godinama dominirati u Vimbldonu. Njegova pobjeda nas je sve oduševila”, kazao je vlasnik šest olimpijskih zlata.

Oglasio se i škotski premijer Aleks Salmond.

„Endi je prošle godine porazom u finalu osvojio sva srca u Vimbldonu, ali ove je osvojio trofej. Ostvario je fenomenalan uspjeh, bio je to trenutak za istoriju i pamćenje”, kazao je Salmond.

Najviše emocija bilo je u škotskom Danblejnu, gradiću nedaleko od Glazgova, u kojem je Endi odrastao.

Danblejn je poznat po masakru u osnovnoj školi 1996. godine, kada je Tomas Hamilton ubio 16 učenika i učiteljicu, prije nego što je izvršio samoubistvo.

Marej je tada bio u školi, sakrio se ispod stola u učionici zajedno s godinu starijim bratom Džejmijem.

„Ovaj grad je zaslužio malo radosti i sreće. Svi smo oduševljeni i ponosni na Endija. Zaslužio je ovaj trenutak radosti”, kazao je 41-godišnji Nil iz Danblejna.

Bonus video: