Preokret Mareja protiv Verdaska, Đoković na Del Potra u polufinalu

Srrpski teniser bolji od Tomaša Berdiha, dok je Argentinac savladao Davida Ferera, iako je bio povrijeđen
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 18:48h

Domaća publika na Vimbldonu bila je dobro zabrinuta za sudbinu Endija Mareja u četvrtfinalnom duelu protiv Fernanda Verdaska - Španac je vodio 2:0 u setovima, do tog trenutka je držao igru pod kontrolom, ali je Marej uspio da se vrati u meč, preokrene i na kraju slavi sa 3:2 (4:6, 3:6, 6:1, 6:4, 7:5), nakon tri sata i 29 minuta igre.

U prvoj polovini četvrtog seta Verdasko je bio bliži brejku – u dva različita gema imao je četiri brejk šanse, ali nijednu nije iskoristio. Sve četiri brejk lopte, zanimljivo, Marej je spasao servisima, iako je i Španac u dva od četiri navrata mogao bolje da reaguje na riternu. Konačno, u sedmom gemu Škot stiže do prilike, koristi grešku protivnika i pravi brejk za vođstvo 4:3.

To je bilo presudno, drugi nosilac je rutinski riješio preostala dva servis-gema i izborio je peti set, u kojem je oduzeo servis Ferdasku na 5:5, a onda u narednom gemu i lagano odservirao za prolaz u polufinale, peto uzastopno na Vimbldonu.

"Verdasko je danas servirao nevjerovatno, posebno u prva dva seta. Igrao je veoma dobro, dok sam ja pravio dosta grešaka u prva dva seta, puno žurio u pojedinim trenucima. Međutim, bio sam priseban na kraju meča i iskoristio svoje šanse", rekao je Marej.

Marej će u polufinalu, u petak, igrati protiv Poljaka Jiržija Janoviča, koji je bio bolji od sunarodnika Lukaša Kubota sa 3:0 (7:5, 6:4, 6:4), za dva sata i osam minuta igre, i napravio najveći uspjeh na grend slem turnirima. Janovič (22) je u duelu za Kubotom u završnici sva tri seta uspio da oduzme servis sunarodniku, što mu je bilo dovoljno da izbori plasman u polufinale.

"Janovič je jedan od najboljih mlađih igrača na turu, sa fantističnim servisom. Sjajan je atleta, visok, biće to težak meč - dodao je Marej.

Posao u četvrtfinalu u tri seta, za međusobni okršaj u polufinalu, odradili su i Novak Đoković i Argentinac Huan Martin del Potro. Najbolji teniser je pobijedio Čeha Tomaša Berdiha sa 3:0 (7:6, 6:4, 6:3), nakon dva sata i 18 minuta igre.

Nije briljirao Đoković u ovom meču, ali je na kraju uspio da nadigra Berdiha, koji je ispustio šansu u drugom setu u kojem je vodio 3:0, sa dvostrukim brejkom (Đoković je nakon toga osvojio četiri gema u nizu, a u 10. gemu napravio brejk za 6:4).

"Imao je dvostruki brejk, ne znam kako sam uspio da preokrenem taj set kazao je Đoković, i ponovio da vjeruje da igra najbolji tenis na travi u svojoj karijeri.

"Ponosan sam na to što sam uradio. Znam šta treba da radim na terenu, posvećen sam tome. Želim da stignem do samog kraja... Igram najbolji tenis na travi. Već sam osvojio ovaj turnir i nadam se da će to iskustvo moći da mi pomogne u narednim izazovima", dodao je Đoković, koja je sa tribina bodrio i kapiten Mančester junajteda Nemanja Vidić.

Argentinac Huan Martin Del Potra pobijedio Španca Davida Ferera sa 3:0 (6:2, 6:4, 6:3), iako je već u prvom gemu meča zatražio pomoć ljekara zbog povrede, ali je kasnije nastavio meč.

Galerija

Bonus video: