Nadal osmi put osvojio Rolan Garos

U španskom finalu, Rafa je za dva sata i 16 minuta savladao Davida Ferera sa 6:3, 6:2, 6:3
56 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2013. 15:59h

Kada već nije uspio Novak Đoković, stvaranje istorije niko drugi nije mogao da spriječi - Rafael Nadal je u finalu 112. Rolan Garosa poput furije oduvao Davida Ferera (6:3, 6:2, 6:3) i postao prvi igrač koji je osvojio osam titula na jednom grend slem turniru!

Do danas je dijelio rekord sa Pitom Samprasom i Rodžerom Federerom, koji su po sedam puta slavili na Vimbldonu.

Prvo špansko grend slem finale od 2002. godine nije ponudilo nikakvo uzbuđenje. Senzacije nije bilo ni u najavi, jer je Kralj šljake od početka dominirao.

Napravio je brejk već u 3. gemu, ali se 31-godišnjak iz Valensije nakratko vratio i preokrenuo na 3:2. To je bilo sve - Rafa je vezao sedam gemova, a onda u finišu 3. seta još tri i poslije dva sata i 16 minuta igre je mogao da legne na teren na kojem dominira od 2005. godine.

Svojom 12. grend slem titulom se na 3. mjestu izjednačio sa Rojem Emersonom, a ispred njega su samo Sampras (14) i Federer (17).

"Ovo je još jedan specijalan dan. Nikada nisam sanjao da mogu da osvojim osam titula u Parizu", istakao je 27-godišnjak sa Majorke, prije nego što je primio pehar iz ruku najbržeg čovjeka svijeta Useina Bolta.

Ferer na putu do svog prvog finala nije izgubio ni set, ali je smogao snage da uzme tek osam gemova igraču koji sada u Parizu ima skor 59-1 i jednu pobjedu više na vječnoj listi od Giljerma Vilasa i Federera.

Drugi reket Španije je na kraju morao da se zadovolji veoma glasnim aplauzom prepunog „Filip Šatrijea” i čekom na 750 hiljada eura, dvostruko manjim nego što je dobio njegov rival.

"U ove dvije sedmice sam igrao odličan tenis, ali moram da kažem da Rafa zaslužuje sve ovo. On je najbolji", naglasio je čovjek kojeg zovu Zid zbog nevjerovatne sposobnosti da vraća lopticu.

Titulu u ženskom dublu i ček vrijedan 360 hiljada osvojile su Ruskinje Jekaterina Makarova i Jelena Vesnjina, koje su savladale prve kosturašice, Italijanke Saru Erani i Robertu Vinći sa 7:5, 6:2.

Bakljada zbog istopolnih brakova

Nadala nije omeo ni kratkotrajni prekid pri rezultatu 5:1 u 2. setu, kada je jedan od nekoliko protestanata preskočio ogradu i ušao na teren sa upaljenom bakljom.

Na njegovom tijelu je bilo napisano „Kids right” (dječja prava), ali redari nisu imali mnogo razumijevanja za njegovu poruku, već su ga ekspresno udaljili sa terena.

Baš kao i njegove saradnike iz grupe „Homen”, koji su protestovali protiv istopolnih brakova i zahtijevali ostavku predsjednika Francuske Fransoe Olanda.

Rafa je nakon toga, doduše, izgubio gem na svoj servis, ali je ubrzo uhvatio ritam i pregazio zemljaka.

Galerija

Bonus video: