Nadal i Đoković jure "osmicu"

Dugo odsustvo sa terena sklonilo je Kralja šljake van dva prva nosioca na grend slemu prvi put od 2009. godine, zbog čega će se dva jedina favorita za osvajanje Kupa musketara sresti već u polufinalu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2013. 06:28h

Osmica je srećan broj Kinezima. Jedan od dva teniska velikana juriće na Rolan Garosu baš taj broj - Rafael Nadal traži svoju 8. titulu na pariskoj šljaci, a Novak Đoković će pokušati da postane tek osmi teniser u istoriji koji je trijumfovao na sva četiri grend slema.

Prije njega, to je uspjelo samo Donu Badžu, Fredu Periju, Rodu Lejveru, Roju Emersonu, Andreu Agasiju, Rodžeru Federeru i baš Nadalu.

Dugo odsustvo sa terena sklonilo je Kralja šljake van dva prva nosioca na grend slemu prvi put od 2009. godine, zbog čega će se dva jedina favorita za osvajanje Kupa musketara sresti već u polufinalu.

Niko ne vjeruje da neko može da iznenadi Nadala ili Đokovića prije već viđenog okršaja u petak, 7. juna...

Samo hladnoća brine Nadala

Nadal se na teren vratio početkom februara i na svih osam turnira stigao do finala.

Osvojio je šest, a jedan od dva poraza je doživbio baš od Đokovića, i to na turniru na kojem je najduže dominirao - Mastersu u Monte Karlu.

Nakon okršaja u Kneževini je vezao tri titule na šljaci, u Barseloni i na Mastersima u Madridu i Rimu, dok je 26-godišnji Beograđanin neočekivano rano ispao u prijestonicama Španije i Italije.

Odlična forma, međutim, ne čini spokojnim asa sa Majorke. Razlog je vrijeme u Parizu - dosta je hladno i biće kiše narednih dana, a Rafinim top spinovima odgovara da je što toplije i da je šljaka potpuno suva, kako bi odskok loptice bio viši.

"Jedina negativna stvar je ova hladnoća", istakao je osvajač 11 grend slem trofeja, koji 3. juna slavi 27. rođendan.

Teniski stručnjaci smatraju da takvi vremenski uslovi više „leže” Đokoviću, podsjećaju na prošlogodišnje prekide zbog kiše, i naglašavaju da samo on može da pobijedi Nadala u tri seta na šljaci.

Nole je, uzgred, od početka sezone govorio da mu je jedini cilj za 2013. godinu titula na Rolan Garosu...

"Nema mnogo tenisera takvu privilegiju i šansu da se nađe u društvu velikana, da uđe u istoriju. Do sada sam ostvario dosta toga što je ušlo u anale tenisa i ponosan sam na to, ali je mnogo rekorda toga preda mnom. Osjećam da sam na vrhuncu karijere", poručio je Đoković.

Serena pa sve ostale

U ženskom singlu je najveća favoritkinja Serena Vilijams, koja je vezala 24 trijumfa.

"I prošle godine sam se osjećala sjajno, a nisam uradila ništa. Zbog toga sam oprezna i moram da ostanem fokusirana tokom čitavog turnira. Dobro je što ne osjećam nikakav pritisak", istakla je 31-godišnja Amerikanka, koja je prošle godine ispala već u 1. kolu od Viržini Razano.

Čast da otvore 112. izdanje Rolan Garosa pripalo je djevojkama sa ovih prostora - u 11 časova na centralni teren „Filip Šatrije” izaći će 14. kosturašica Ana Ivanović iz Srbije, a na suprotnoj strani mreže će biti Hrvatica Petra Martić.

Nakon njih, Serena igra protiv Ane Tatišvili, a potom i Rodžer Federer sa španskim kvalifikantom, Pablom Karenjom.

Od favorita, prvog dana na šljaci će se pojaviti i David Ferer (sastaje se sa Australijancem Marinkom Matoševićem), dok će Venus Vilijams, koja polako silazi sa velike scene, igrati sa mlađom sestrom Agnješke Radvanske, Ursulom.

Galerija

Bonus video: