Đoković na startu protiv Gofana, sa Nadalom u polufinalu

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković na startu Rolan Garosa igraće protiv Belgijanca Davida Gofana, odlučeno je danas žrijebom u Parizu.
0 komentar(a)
Đoković i Nadal, Foto: Beta/AP
Đoković i Nadal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2013. 12:06h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković na startu Rolan Garosa igraće protiv Belgijanca Davida Gofana, odlučeno je danas žrijebom u Parizu.

"On je opasan protivnik, dio je mlade generacije tenisera, koja može da dođe do samog vrha. Sreli smo se u Dejvis kupu, nisam igrao protiv njega, ali sam vidio kako igra i moraću da se najbolje pripremim", poručio je Đoković.

U Đokovićevoj polovini žrijeba nalazi se sedmostruki šampion Pariza Rafael Nadal, što znači da bi srpski i španski teniser mogli da se sastanu u polufinalu.

Nadal i Đoković su prošle godine igrali u finalu, kada je Španac slavio sa 6:4, 6:3, 2:6, 7:5.

Đoković je dodao da mu je skorašnja pobjeda u Monte Karlu protiv Nadala dala veliku dozu samopouzdanja.

"Pobijedio sam najboljeg tenisera na šljaci i to mi je dalo mentalnu snagu i vjeru u sebe. Ne događa se to svakog dana, Nadal rijetko gubi na zemljanoj podlozi", naveo je prvi teniser svijeta.

Srpski teniser je rekao da je njegova glad za trofejom na Rolan Garosu prednost u odnosu na Rafaela Nadala, koji je do sada sedam puta trijumfovao u Parizu.

Ukoliko Srbin osvoji Otvoreno prvenstvo Francuske, postaće tek osmi teniser u istoriji, koji je pobijedio na sva četiri grend slem turnira. To je do sada pošlo za rukom samo Fredu Periju, Donu Badžu, Roju Emersonu, Rodu Lejveru, Andre Agasiju, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

"Imam veći motiv da osvojim trofej, nego da se svrstam u to društvo tenisera. Znam da, ukoliko pobijedim, ulazim u tenisku istoriju i zbog toga sam veoma počastvovan. Ipak, ovaj turnir je sam po sebi važan i osvajanje Rolan Garosa mi je najveći prioritet ove sezone. Svi mi maštamo o tome da osvojimo ovaj turnir i zato pokušavamo da tempiramo formu baš za takmičenje u Parizu", rekao je Đoković.

Rival Nadala u prvom kolu ovogodišnjeg Rolan Garosa je Njemac Danijel Brands, 67. igrač na ATP listi.

Đoković bi u četvrtfinalu mogao da igra protiv sunarodnika Janka Tipsarevića, koji u prvom kolu protiv domaćeg igrača, 174. na ATP listi Nikolasa Maua.

Miloš Raonić je postavljen za 14. nosioca, i nalazi se u polovini žrijeba sa Rodžerom Federerom i Davidom Fererom, drugim i četvrtim nosioce. Kanađanin rođen u Podgorici će u provm kolu igrati protiv Belgijanca Havijera Malisea.

Federer, koji na Rolan Garosu pokušava da osvoji svoj 18. grend slem trofej u karijeri, čeka rivala iz kvalifikacija.

Ferer će u prvom kolu igrati protiv 61. tenisera svijeta, Marinka Matoševića iz Australije.

Podsjećanja radi, Britanac Endi Marej i Argentinac Huan Martin del Porto su zbog povreda otkazali nastupe.

Prva kosturašica u ženskoj konkurenciji, Serena Vilijams, pobjednica iz 2002. godine, u prvom kolu turnira igraće protiv Gruzijke Ane Tatišvili, 68. na WTA listi.

Prošlogodišnja pobjednica, Ruskinja Marija Šarapova, postavljena je za drugog nosioca, a u prvom kolu će igrati protiv Ksije Su Veii z Kineskog Tajpeha (trenutno 32. igračica svijeta).

Najbolje rangirana srpska teniserka Ana Ivanović na startu Rolan Garosa igraće protiv Hrvatice Petre Martić, dok će rivalka Jelena Janković biti Slovakinja Danijela Hantuhova.

Ovogodišnji 83. po redu Rolan Garos igra se od 26. maja do 9. juna, a nagradni fond je najveći u istoriji i iznosi 22 miliona eura.

Bonus video: