Nadal razbio Federera za novu titulu

Ovo je bio 30. duel Nadala i Federera, a peti igrač na ATP listi je zabilježio 20. pobjedu. Federeru je ovo bilo prvo finale u sezoni, a 111. u karijeri
17 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: Reuters
Rafael Nadal, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2013. 16:14h

Španac Rafael Nadal potvrdio je nadimak Kralj šljake, pošto je trećeg igrača svijeta, Švajcarca Rodžera Federera pobijedio u finalu Mastersa u Rimu za svega 68 minuta - 2:0 (6:1, 6:3). Bio je to 30. okršaj dvojice tenisera, a Rafa ima 20 pobjeda.

"Ovo je srećan dan za mene, jer nije lako osvojiti turnir sa tako velikom tradicijom kao što je ovaj u Rimu", obratio se na italijanskom jeziku Nadal, nakon 7. trijumfa u Rimu, a 36. pobjede ove sezone i šestog osvojenog turnira.

Fenomenalni Španac je igrao na osam turnira ove sezone i na svakom stigao do finala.

"Uživam u ovom trenutku i vrednujem ga više nego ikada. Znam kroz šta sam prošao samo nekoliko mjeseci ranije, i sve što smo moj tim i ja postigli od februara je više od najluđih snova", naglasio je Španac, koji je ove sezone pretekao svjetski reket broj jedan, Novaka Đokovića, po broju osvojenih poena. Đoković je u 2013. godini osvojio 4.310 ATP poena, a Nadal, sa osvojenih šest turnira i dva izgubljena finala, čak 5.000 bodova.

Time je na četvrtom mjestu ATP liste pretekao zemljaka Davida Ferera, pa će na drugom grend slemu, Rolan Garosu, biti jedan od četvorice nosilaca kostura i definitivno neće moći da se sastane sa Đokovićem prije polufinala, bez obzira na žrijeb.

A Federer, koji se prošetao do finala, opet je pokazao stare boljke u sudaru sa Nadalom. Izgubio je samopouzdanje već nakon prvog nevjerovatnog defanzivnog poena 26-godišnjeg momka sa Majorke.

I drugo singl finale Mastersa u Rimu, u ženskoj konkurenciji, između prve kosturašice, Amerikanke Serene Viljams i treće, Bjeloruskinje Viktorije Azerenke, danas je završeno identičnim rezultatom, 2:0 (6:1, 6:3).

S tom razlikom što je Sereni trebalo 26 minuta više za 24. uzastopnu pobjedu, što je njen novi rekord na WTA turnirima.

Serena je u pet pobjeda u Rimu izgubila svega 14 gemova i najavila pohod na drugu titulu najprestižnijeg turnira na šljaci, Rolan Garosu.

Bonus video: