Federer spaja brojeve 9 i 99

Najbolji teniser svih vremena pokušaće da osvoji 9. titulu na Vimbldonu, a ukupno 99. u karijeri. Prvi meč igra danas od 14 časova protiv Dušana Lajovića
0 komentar(a)
Rodžer Federer, Foto: Reuters
Rodžer Federer, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2018. 10:26h

Na 132. Vimbldonu, koji počinje danas na čuvenoj londonskoj adresi SW19, sve oči biće uprte u jednog čovjeka - Rodžera Federera.

Najbolji teniser svih vremena pokušaće da spoji brojeve 9 i 99 - da osvoji 9. titulu na Vimbldonu, a ukupno 99. u karijeri.

Maestro iz Bazela je apsolutni favorit i po bukmejkerima, i po teniskim stručnjacima, zbog više razloga - od početka prošle godine igra fenomenalno, odmoran je nakon što je preskočio cijelu sezonu na šljaci, a i konkurencija je slabija nego ikada.

Nekadašnji šampion Novak Đoković je van forme, Endi Marej je juče saopštio da neće igrati na turniru koji je osvojio 2013. i 2016. godine, a Rafael Nadal odavno nije jak na travi kao nekad.

„Smatram da teški i dugi mečevi, moguće u pet setova, ne bi bili dobri za moj oporavak od povrede. Nastaviću da treniram i da se pripremam za sezonu na betonu”, saopštio je juče popodne Marej.

Fedeks otvoreno priznaje da ga zanima samo titula.

„Kada branite titulu, uvijek osjećate pritisak. Moram da se potrudim da igram sjajan tenis od samog početka turnira”, rekao je 36-godišnji Švajcarac, koji je lani postao najstariji šampion u istoriji Vimbldona.

Nadal, osvajač titule 2008. i 2010, posljednje finale je igrao 2011. godine, a od tada su mu najveći uspjesi dva plasmana u osminu finala. Ne odustaje, ipak, od sna da opet podigne pehar.

„Nisam došao samo da bih učestvovao, tu sam da bih napravio dobar rezultat”, jasan je Bik sa Majorke.

Osim Đokovića, kojeg bukmejkeri kotiraju kao drugog favorita, iako je očito da još nema dovoljno snage da u kontinuitetu igra dobro, tituli mogu da se nadaju i prošlogodišnji finalista Marin Čilić, možda Nadal...

U ženskoj konkurenciji nema izrazite favoritkinje, jer je misterija u kakvoj je formi Serena Vilijams. Najbolja teniserka svih vremena je nakon porođaja prije 10 mjeseci odigrala svega sedam mečeva, a povukla se zbog povrede grudnih mišića pred meč osmine finala Rolan Garosa sa Marijom Šarapovom.

I pored činjenice da je tek 181. na WTA listi, organizatori su je ipak postavili za 25. kosturašicu.

„Bila sam prijatno iznenađenja. Došla sam sa očekivanjem da neću dobiti broj u kosturu, ali znam da ljudi koji vode Vimbdlon vole da lupaju u svoj bubanj”, slikovita je bila Serena.

„To je jedna od stvari koja ovaj turnir odvaja od drugih. To je bio plemenit, pošten i kul gest. Mada možda i nije pošten prema drugima”, dodala je legenda svjetskog tenisa, koja večeras u 1. kolu igra sa Holanđankom Aranćom Rus.

Titulu brani Garbinje Mugurusa, ali je po kladonicama prva favoritkinja šampionka iz 2011. i 2014. godine Petra Kvitova, na koju je kvota 5,50.

Slijede Serena (7), Mugurusa (9), Andželik Kerber (13), prva igračica svijeta Simona Halep (15)...

„Nije važno šta se desilo u 2017. Bitna je samo ova godina. Presrećna sam što je Serena tu, jer uvijek želim da se sudarim sa najboljima”, rekla je Mugurusa, koja je od tamnopute Amerikanke izgubila finale Vimbldona 2015. godine, a i ovaj put bi mogle da se sretnu tek u posljednjem meču.

Nadmetanja na Vimbldonu počinju u 12.30 časova po našem vremenu, a prvi meč na Centralnom terenu od 14 sati će igrati Federer protiv Dušana Lajovića.

Bonus video: