Azarenka odbranila titulu, Li se herojski borila

U meču koji je dva puta prekidan zbog povrede Na Li, a jednom zbog vatrometa, Viktorija Azarenka je slavila sa 4:6, 6:4, 6:3
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 11:58h

Nakon dva sata i 40 minuta lavovske borbe, koja je dva puta prekidana zbog povrede Na Li, a jednom zbog vatrometa, Viktorija Azarenka je bacila reket i bez riječi krenula ka mreži - 23-godišnja Bjeloruskinja je slavila sa 4:6, 6:4, 6:3 i tako odbranila i titulu na Australian openu i 1. mjesto na WTA listi.

Tek nakon što je pružila ruku protivnici i sudiji Alison Leng, Vika je popustila pod emocijama i zaplakala od sreće. A imala je i zašto da bude srećna, jer je bila miljenica Fortune...

„Bile su ovo dvije duge sedmice, željela bih puno stvari da kažem, ali ću se truditi da budem kratka. Ovdje sve funkcioniše sjajno, imate najboljeg direktora turnira i obožavam da dođem u Melburn. Hvala navijačima za podršku, uvijek ću ovaj teren pamtiti. Da ne zaboravim, čestitke Na Li, sjajno je počela ovu sezonu, želim joj da tako nastavi. I srećan vam Dan Australije”, rekla je nakon meča osma teniserka u istoriji koja je odbranila titulu na prvom grend slemu sezone.

Kineskinja, koja je imala priliku da postane najstarija pobjednica Australian opena, bolje se snašla na čudnom početku meča. U prvih šest gemova viđeno je čak pet brejkova, a Li je povela 5:2.

Azarenka se vratila, smanjila na 5:4, ali je pri četvrtoj set lopti protivnice napravila dvostruku servis grešku.

Bjeloruskinju to nije sputalo, već je na startu drugog dijela igre sa dva brejka stigla do 3:0. Na 3:1, Li je nezgodno stala i iskrenula skočni zglob desne noge.

Povrijedila skočni zglob i udarila glavu: Na Li

Uopšte nije mogla da se osloni na nju, ali je nakon dugog medicinskog tajm-auta, ipak, smogla snage da nastavi i čak izjednači na 4:4.

Prva teniserka svijeta je, međutim, vezala dva gema i izjednačila na 1:1.

Pri vođstvu Kineskinje 2:1 u odlučujućem setu, teniserke su morale na novu pauzu, ali zato što su nebo nad Melburnom osvijetlili vatrometi u čast nacionalnog praznika, Dana Australije.

I odmah nakon prvog poena, opet muke za Li - skočni zglob je opet popustio, a djevojka koja za mjesec puni 31 godinu je udarila glavom o podlogu!

Doktori su čak posumnjali na potres mozga, ali je teniserka iz Vuhana nastavila meč. Na njenu žalost, Azarenka je vezala tri gema i na kraju još jednim brejkom potvrdila trijumf.

„Čestitke Viktoriji na fantastičnim rezultatima u posljednje dvije godine. Hvala mom timu, mada moram da kažem da vas mrzim, jer ste me tjerali da puno radim. Hvala svima vama koji ste me podržavali. Znam da nisam mlada, ali sa nestrpljenjem čekam da dođem i sljedeće godine”, istakla je Li na dodjeli nagrada.

Pobjednici je pripao ček na 2,43 miliona australijskih dolara (milion i 880 hiljada eura), a Li je zaradila dvostruko manje.

Galerija

Bonus video: