Na Li "počistila" Šarapovu, Azarenka pobijedila Stivens

Šesta igračica svijeta je u polufinalu savladala Ruskinju Mariju Šarapovu sa 2:0, po setovima 6:2, 6:2.
79 pregleda 0 komentar(a)
Na Li, Foto: Beta AP
Na Li, Foto: Beta AP
Ažurirano: 24.01.2013. 06:58h

Viktorija Azarenka će protiv Na Li braniti titulu u Melburnu. Bjeloruskinja nije ponovila grešku Serene Vilijams, koju je, istina, povreda leđa omela da se nađe u završnici – Azarenka je izbacila je najveću senzaciju turnira, 19-godišnju Amerikanku Sloun Stivens sa 6:1, 6:4, za sat i 41 minut igre. Stivens je u drugom setu, čak, tri puta oduzimala servis protivnici, ali joj to nije bilo dovoljno da produži neizvjesnost.

Azarenka je ispustila pet meč lopti pri vodstvu 5:3 u drugom setu, ali je iskoristila šestu u sljedećem gemu na servis suparnice za treće grend slem finale, nakon prošlogodišnjih Australian opena i US opena (poraz od Serene Vilijams). Uoči posljednjeg gema, Bjeloruskinja je zatražila medicinsku pomoć u svlačionici, a objašnjenje je bilo prilično dramatično.

"Nisam mogla da dišem. Osjećala sam bolove u prsima. Mislila sam da će me pogoditi srčani udar", rekla je Azarenka.

U polufinalu turnira na kojem je 2011. godine postala prva Azijatkinja koja se plasirala u finale nekog grend slem turnira (te godine je osvojila Rolan Garos), Na Li je savladala Ruskinju Mariju Šarapovu (6:2, 6:2) za 93 minuta igre.

Šesta igračica svijeta je sa po dva brejka po setu praktično "počistila" Šarapovu, koja je prvih pet mečeva izgubila samo devet gemova i nakon ispadanja Serene Vilijams mnogi su je vidjeli kao prvu favoritkinju za titulu.

Ruskinja je u prvom setu samo nagovijestila povratak u meč, kada je u šestom gemu napravila brejk i smanjila na 2:4, ali je to bio samo bljesak.

Šarapova u drugom setu nije iskoristila brejk šansu za izjednačenje na 3:3, pa je bilo jasno da će Kineskinja lako do trećeg grend slem finala (izgubila je finale Australian opena 2011. godine od Kim Klajsters).

"Li je odigrala stvarno sjajan meč, bila je puno agresivnija od mene i diktirala je tempo igre. Ne vidim razlog zašto ne bi mogla da pobijedi u finalu", istakla je Šarapova.

Na Li je imala veći broj vinera (21-17), ali je mnogo veći broj neiznuđenih grešaka Šarapove (32-18) umnogome odredio tok meča.

"Svako može biti nervozan u finalu. Ali, moram uživati u tenisu. Nema ništa bolje od toga. Radujem se finalu", rekla je 31-godišnja Kineskinja.

Azarenka i Na Li su do sada odigrale devet međusobnih mečeva, a Bjeloruskinja vodi 5-4, pri čemu je Azarenka dobila posljednja četiri duela.

Bonus video: