Britanski mediji u ekstazi zbog Marejeve pobjede

BBC izvještava o "Marejevoj njujorškoj bajki" a njegov glavni sportski novinar Tom Fordajs opisuje Marejevo dostignuće kao "jedno od velikih finala moderne ere".
72 pregleda 5 komentar(a)
Endi Marej, Foto: Beta
Endi Marej, Foto: Beta
Ažurirano: 11.09.2012. 12:51h

Britanski mediji se danas utrkuju u superlativima na račun svog tenisera Endija Mareja koji je jutros pobijedio Novaka Đokovića i postao prvi britanski osvajač jednog Grend slema - poslije 76 godina.

Posljednji Britanac kojem je to pošlo za rukom bio je Fred Peri, koji je 1936. godine osvojio titulu tadašnjeg Američkog šampionata - prethodnika Grend slem turnira.

Pohvale 25-godišnjem Škotu stigle su i od premijera Dejvida Kamerona, koji je Marejevu pobjedu ocijenio kao "istinski veliku" i kao "produžetak zlatnog sportskog ljeta u Velikoj Britaniji", pošto su prethodno uspješno organizovane Olimpijske i Paraolimpijske igre.

BBC izvještava o "Marejevoj njujorškoj bajki" a njegov glavni sportski novinar Tom Fordajs opisuje Marejevo dostignuće kao "jedno od velikih finala moderne ere".

Fordajs povezuje ovaj uspjeh s nedavnim britanskim osvajanjem 65 olimpijskih medalja, među kojima je Marejevo zlato, i ocjenjuje da se jutrošnja pobjeda "savršeno vezuje sa nekoliko mjeseci u koje britanski sport jedva može da povjeruje i nikada ih neće zaboraviti".

Gardijan zahvaljuje Bogu na Mareju i na završetku dugog čekanja da neki Britanac osvoji Grend slem, čak 76 godina.

"Hvala Bogu da možemo pustiti Freda Perija da počiva u miru", piše ovaj list. Gradijanov novinar Mark Pengeli završio je petosatno blogersko praćenje meča riječima:

"Osjećam se pomalo kao Herman Melvil ili Lav Tolstoj kada odlože pero i kažu sebi: 'Konačno, sad mogu na pivo'. Prema tome - Endi Marej je pobijedio Novaka Đokovića".

Bivši britanski šampion u tenisu Greg Rusedski, koji je 1997. godine izgubio u finalu US Opena, rekao je satelitskom kanalu Skaj sports: "Nevjerovatno! Ako pogledate unazad, Fred Peri je svoju posljednju veliku pobjedu izvojevao 10. septembra, a Endi Marej je pobijedio (Đokovića) 10. septembra".

Skaju je izjavu dao i bivši Marejev trener Mark Peči: "Više sam ja uzbuđen što je pobijedio nego on sam. To pokazuje koliko je jedinstven i vrlo poseban. To mnogo priča o Endiju".

Bonus video: