Blejk: I u tenisu ima dopinga

"Pobjednik US opena dobija 1,9 miliona dolara i neko će sigurno pokušati da pronađe način da stekne prednost", rekao je Amerikanac...
56 pregleda 0 komentar(a)
Džejms Blejk, Foto: Beta/AP
Džejms Blejk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.08.2012. 16:58h

Biciklizam je prepun doping skandala, svake sedmice neko bude uhvaćen na djelu... Pao je i veliki Lens Armstrong, a jedan čovjek je ubijeđen da i u tenisu postoje varalice - Džejms Blejk smatra da pojedini igrači koriste nedozvoljena sredstva, ali ističe da teniske vlasti rade sve što mogu da to spriječe.

"Ubijeđen sam da postoje igrači koji to rade i nađu način da pobjegnu od testova. Nisam srećan zbog toga, ali se nadam da ljudi iz tenisa čine sve što mogu da uhvate one koji pokušavaju da pobijede sistem", bez ikakvog povoda je rekao Blejk nakon pobjede nad Slovakom Lukašem Lackom iz Slovačke u 1. kolu US opena (7:6, 6:2, 3:6, 6:3).

Čovjek koji je sada 115. na ATP listi, a nekada je bio četvrti, poručuje da je realan, jer je mnogo novca u igri.

"Pobjednik US opena dobija 1,9 miliona dolara i neko će sigurno pokušati da pronađe način da stekne prednost. Vlasti, ipak, rade veliki posao kada je u pitanju testiranje. Naravno da je neugodno kada vas neko probudi u 6 ujutro, samo da biste mokrili u čašu, ali to je njihov posao i ne smeta mi".

Blejk, međutim, nije znao šta da kaže o Armstrongu, kojem je oduzeto sedam titula sa „Tur de Fransa”, nakon što je odustao od borbe da dokaže da je čist.

"Biciklizam je sada u istom položaju kao bejzbol u doba steroid ere, jer su svi pod oblakom sumnje. Ne znam da li je kriv, ali je sam rekao da je prošao 500-600 testova. Ne mogu, ipak, da kažem ni da je kriv ni da nije, jer ga ne poznajem. Nikada ga nisam ni sreo", rekao je 32-godišnji tamnoputi Amerikanac, koji se, ipak, osvrnuo na Armstrongovu borbu sa rakom i fondaciju koju je osnovao.

"Znam da je njegova životna priča inspirativna i da je pomogao mnogim ljudima. Uradio je nevjerovatne stvari", zaključio je Blejk.

U prošlosti je svega 10-ak tenisera uhvaćeno na djelu, a najgore je prošao Marijano Puerta, koji je dva puta kažnjavan. Najpoznatiji teniseri koji su koristili nedozvoljena sredstva su Martina Hingis i Andre Agasi - u uzorku uzetom od Švajcarkinje nađeni su tragovi kokaina, dok je legendarni Amerikanac u autobiografiji iz 2009. priznao da je koristio metamfetamin 1997. godine.

Bonus video: