Trio „grize” Veliku jabuku

Za titulu na posljednjem grend slemu sezone boriće se Rodžer Federer, Novak Đoković i Endi Marej. U ženskoj konkurenciji, sve zavisi od Serene Vilijams...
56 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 09:28h

Rafaela Nadala nema, a i da je u Njujorku vjerovatno bi se za tron borila samo trojica tenisera - Rodžer Federer želi da osvoji 18. grend slem titulu i dokaže da nije samo najbolji teniser svih vremena, već i trenutno najdominantiji, Novak Đoković hoće da se vrati na tron sa kojeg je skliznuo, a Endi Marej da olimpijskom zlatu doda nešto što Velika Britanija čeka 76 godina, grend slem titulu.

U Velikoj jabuci tom triju pokušaće da zaprijeti jedini čovjek koji je od Australian opena 2005. (slavio Marat Safin) osvojio titulu na najvećim turnirima, a da se ne preziva Federer, Nadal ili Đoković. U pitanju je Huan Martin del Potro, koji je 2009. u finalu US opena šokirao Maestra iz Bazela.

Makar po kladionicama, prvi favorit je Đoković. Srpski as je prije 12 mjeseci u polufinalu US opena nevjerovatnim preokretom savladao Federera, a potom nadjačao i Nadala, ali sada nije tako psihički jak kao prošle godine.

Nedavno je priznao da ima i privatnih problema, ali je u Njujork doputovao sa željom da pokaže da je najbolji na planeti.

"Mislim da US open može da probudi ono najbolje u meni. Osjećam tu energiju, volim da igram ovdje, gdje sam u posljednjih pet godina imao dosta uspjeha - dva polufinala, dva finala i napokon titula prošle godine. Nevjerovatan je i jedinstven osjećaj vratiti se u Njujork kao branilac trofej", naglasio je Đoković.

Titulu želi i Federer, koji priznaje da ga je onaj nevjerovatni forhend Đokovića u prošlogodišnjem polufinalu natjerao da nešto promijeni.

"Nije samo taj meč doveo do toga da se vratim na vrh ATP liste. Bilo je mnogo žrtvovanja i prije toga, imao sam težak poraz i na Vimbldonu, što me je takođe prodrmalo".

"A kada sam ponovo izgubio nakon što sam vodio 2:0 u setovima, napravio sam pauzu. Tada sam procijenio situaciju i odlučivao šta dalje treba da radim. Bilo je dobro početi povratak titulom u rodnom Bazelu, a ostatak znate. Iza mene su sjajnih 12 mjeseci", rekao je Fedeks.

Najbolji igrač svih vremena smatra da su očekivanja navijača nerealna, ali vjeruje u svoju klasu.

"Sada ljudi misle da mogu da osvojim svaki grend slem, a neki da više neću prigrabiti nijedan ako sada ne trijumfujem na US openu. Uvijek ista priča. Ali, pobjeda na Vimbldonu je pokazala ono što sam oduvijek znao - ako igram dobro, mogu da osvajam grend slemove", zaključio je Federer.

U ženskoj konkurenciji ne bi trebalo da bude previše uzbudljivo, jer ako Serena Vilijams bude htjela da igra kako može, vjerovatno niko neće moći da je zaustavi. Mada jedna djevojka ima poseban motiv - Kim Klajsters.

Legendarna Belgijanka je tri puta slavila na Flešing medousu, zbog čega je odlučila da se oprosti nakon ovogodišnjeg US opena.

"Nisam favorit, ali se nadam da mogu da odigram svoj najbolji tenis ovdje", rekla je Klajsters, a onda poručila da Sereni niko ne smije da prijeti.

"Serena je najbolja ikada zbog svoje fizičke nadmoćnosti. Kada je u formi, djeluje nepobjedivo. Brza je, jaka, ima sjajne udarce", zaključila je Klajsters.

Po tradiciji, na „Artur Ešu” u 11 časova po lokalnom (17 po našem vremenu), prvi meč na turniru igra aktuelna osvajačica US opena. To je Samanta Stosur, koja će se sastati sa Hrvaticom Petrom Martić.

Kasnije će na najvećem teniskom stadionu na svijetu igrati i Endi Marej protiv Andreja Bogomolova i Marija Šarapova sa Melindom Cink, a večernji termini rezervisani su za mečeve Kim Klajsters - Viktorija Dival i Rodžer Federer - Donald Jang.

Marejevi snovi

Endi Marej ispričao je novinarima zanimljivu anegdotu pred početak US opena.

"Četiri dana poslije finala Vimbldona sanjao sam da sam osvojio titulu, a onda sam se probudio. A taman sam počinjao da se osjećam bolje. To mi nije baš pomoglo. Ali, nekoliko dana nakon Olimpijskih igara sanjao sam da sam izgubio, pa mi je bilo baš lijepo kada sam se probudio i sjetio se da sam osvojio zlato", rekao je Marej.

Na pitanje šta kažu snovi pred US open, Endi je odgovorio:

"Još ih nema, ali obavještavaću vas".

Bonus video: