Čelebić kroz kvalifikacije do četvrtfinala

"Veliki broj mečeva je uticao na moju igru, jer sam tokom meča sa Melcerom imao jake bolove u lijevoj ruci i nisam mogao da pružim maksimum", rekao je Čelebić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 13:38h

Zdravstveni problemi su prošlost, Ljubomir Čelebić se nakon kraće pauze na pravi način vratio tenisu - 20-godišnji Podgoričanin, koji je ujedno i prvi reket crnogorske reprezentacije, kroz kvalifikacije je stigao do četvrtfinala jakog fjučersa u austrijskom Poertšahu (nagradni fond 10 hiljada dolara), gdje ga je zaustavio prvi nosilac Gerald Melcer.

Ljevoruki Čelebić je u 2. kolu kvalifikacija savladao Amerikanca Erika Eliota (6:2, 6:4), a u glavni žrijeb je ušao pobjedom nad domaćim adutom Johanesom Šreterom (7:6, 2:6, 6:3). Tada je Dejvis kup reprezentativac savladao još jednog Austrijanca, Nikolasa Rajsiga (2:6, 7:6, 7:6).

Veoma uzbudljivi meč trajao je tri sata i 30 minuta, a Čelebić je u oba taj-brejka bio smireniji i savladao trenutno 528. igrača na ATP listi, koji je u julu osvojio dva fjučersa, a na jednom stigao do finala.

U osmini finala Ljubo je bio bolji od još jednog Austrijanca, Dominika Vajdingera (7:5, 3:6, 6:2), ali juče, očito, nije imao dovoljno svježine poslije nekoliko teških mečeva, pa je izgubio od Melcera sa 6:1, 6:4. Međutim, doći iz kvalifikacija u četvrtfinale, svakako je ogroman uspjeh.

"Veliki broj mečeva je uticao na moju igru, jer sam tokom meča sa Melcerom imao jake bolove u lijevoj ruci i nisam mogao da pružim maksimum. Bez obzira na sve, turnir je za mene uspješan, jer sam iz kvalifikacija stigao do četvrtfinala", rekao je Čelebić.

Čelebić će naredne sedmice učestvovati na fjučersu u italijanskom Pjombinu, koji se igra za nagradni fond od 15 hiljada dolara. To će biti njegov povratak „kući”, jer je već pet godina na teniskoj akademiji „Mongodi” u Bergamu, gdje trenira po šest do sedam sati dnevno.

"Lični trener mi je Mateo Gali, koji je, inače, šef trenera na akademiji. Predviđeno je da u ovoj godini odigram čak 30 ATP turnira, kako bih napravio veći proboj na ATP listi. Na akademiji zaista imam izvanredne uslove za rad i punu podršku svih. Oni imaju veliko povjerenje u mene, ubijeđeni su da ću vrlo brzo ostvariti značajan napredak. Svi oni iz akademije, na čelu sa direktorom Robertom Forestijem maksimalno se zalažu oko mene, ubijeđeni da ću napraviti vrhunske rezultate u karijeri. Obezbijedili su da igram ligu za Teniski klub Agrate, gdje sam takođe prva tabla i od čega za nekoliko mečeva dobijam određena finansijska sredstva, koja su mi neophodna za odigravanje profesionalnih ATP fjučersa i čelendžera".

Poznato je da su u tenisu, osim velikog rada, talenta i odricanja, nažalost potrebna i velika finansijska sredstva, sa tim problemom suočava se i naš prvi reket.

"Imam velikih poteškoća sa finansijskim sredstvima, koja su velika. Ali, neophodna su mi kako bi se ostvario plan i program za olimpijski ciklus u naredne četiri godine", naglasio je Čelebić.

A, koliko je teško obezbijediti sredstva koja su neophodna za učešće na turnirima i napredak na listi, najbolje govore cifre - pohađanje akademije i stanarina ukupno za godinu iznose oko 20 hiljada eura, a nastupi na 30-ak turnira koštaju oko 30 hiljada eura, dolazi se do troškova od 50 hiljada eura za godinu!

Čelebić makar ne mora da brine o opremi - poznati italijanski sportski brend Fibo moda, na čelu sa Kristijanom Skilaćijem, obezbjeđuje sportsku opremu za našeg tenisera.

Galerija

Bonus video: