Đoković i Nadal na startu sa Italijanima

Đoković je na Rolan Garosu tri puta stizao do polufinala, 2007, 2009. i 2011. godine, kada ga je zaustavio Rodžer Federer i prekinuo niz od 41 uzastopne pobjede srpskog tenisera
0 komentar(a)
Đoković i Nadal, Foto: Beta/AP
Đoković i Nadal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.05.2012. 14:44h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković u prvom kolu Rolan Garosa igraće protiv Italijana Potita Staraćea (97. igrač ATP liste), odlučeno je danas žrijebom u Parizu.

Đoković na Otvorenom prvenstvu Francuske juri četvrtu uzastopnu Grend slem titulu. Ako u tome uspije, Nole bi postao osmi igrač u istoriji tenisa koji je kompletirao sve Gren slem turnire.

Rod Lejver je bio posljednji koji je 1969. godine bio aktuelni pobjednik sva četiri Grend slem turnira.

Đoković je na Rolan Garosu tri puta stizao do polufinala, 2007, 2009. i 2011. godine, kada ga je zaustavio Rodžer Federer i prekinuo niz od 41 uzastopne pobjede srpskog tenisera, koji u Parizu ima skor od 25 pobjeda i sedam poraza.

Interesantno, prvi nosioci turnir u Rolan Garosu su samo 12 puta od 1968. godine uspijevali na kraju da se domognu i trofeja.

Ako sve bude kako treba, Đoković bi u osmini finala mogao igrati protiv Španca Fernanda Verdaska, u četvrfinalu sa Žo-Vilfred Congom ili Žilom Simonom, dok bi ga u polufinalu ponovo mogao čekati duel sa Federerom.

Švajcarac će u prvom kolu igrati protiv Njemca Tobijasa Kamkea.

U donjem dijelu žrijeba su branilac trofeja i drugi nosilac Rafael Nadal, koji će u prvom kolu za protivnika imati Italijana Simonea Bolelija. Nadal je šest puta bio najbolji na Rolan Garosu, po čemu je izjednačio rekord legendarnog Bjorna Borga, ali Španac sada želi primat.

U istom dijelu žrijeba četvrti nosilac Bitanac Endi Marej za prvog protivnika imati Japanca Tacumu Ita, kao i Kanađanin crnogorskog porijekla Miloš Raonić. Rođeni Podgoričanin, 19. nosilac na turniru, u prvom kolu će igrati sa Špancem Rubenom Ramirezom Hidalgom.

Što se ženskog dijela žrijeba tiče, prva kosturašica Bjeloruskinja Viktorija Azarenka igraće na premijeri sa Italijankom Albertom Brianti, dok je u tom dijelu žrijeba i treća nositeljka Poljakinja Agnješka Radvanska, kojoj je prva prepreka Srpkinja Bojana Jovanovski.

Prošlogodišnja šampionka Kineskinja Li Na, koja je postavljena za 7. kosturašicu, u 1. kolu igra s Rumunkom Soranom Kirsteom, a iz iste zemlje dolazi Aleksandra Kadantu, rivalka 2. nositeljke, Ruskinje Marije Šarapove.

Čehinja Petra Kvitova (4) igraće protiv malo poznate Australijanke Ešli Barti,

dok je jedna od velikih favoritkinja Amerikanka Serena Vilijams (5) za protivnicu na startu dobila domaću teniserku Viržin Ražano.

Srpska teniserka Ana Ivanović u prvom kolu će se sastati sa nekom od teniserki iz kvalifikacija, dok će Jelena Janković igrati sa Austrijankom Patrisijom Mejer-Ahlajtner.

Bonus video: