Gustavo Kuerten u "Kući slavnih"

On se pojavio na Rolan Garosu 1997. godine kao neotkriveni talenat, kao 66. na ATP listi, ali je postao drugi teniser sa najlošijim rejtingom koji je osvojio trofej
0 komentar(a)
Gustavo Kuerten, Foto: Esporte.uol.com.br
Gustavo Kuerten, Foto: Esporte.uol.com.br
Ažurirano: 09.03.2012. 17:40h

Brazilac Gustavo Kuerten, trostruki šampion Rolan Garosa, izabran je u četvrtak u Internacionalnu tenisku "Kuću slavnih”. Popularni Guga, koji je 4. decembra 2000. godine bio broj jedan na ATP listi, slavio je u Parizu 1997, 2000. i 2001. godine.

On se pojavio na Rolan Garosu 1997. godine kao neotkriveni talenat, kao 66. na ATP listi, ali je postao drugi teniser sa najlošijim rejtingom koji je osvojio trofej.

"Moram da priznam, u mojim prvim godinama igranja tenisa, nisam ni znao da postoji „Kuća slavnih”. To je nešto što zaista nisam očekivala da se može desiti, sada znam koliko je važno da budem tamo", rekao je Kuerten na konferenciji za štampu.

Tridesetpetogodišnjak rođen u gradu Florianopolisu, u južnom Brazilu, koji nije mogao da sakrije suze kada je gledao video snimak odlaska u penziju iz 2008 godine, radi na tome da dovede završni turnir ATP Tur u Brazil početkom 2014.

"Rio de Žaneiro i Sao Paolo su već pokazali interesovanje za organizaciju ovog događaja. Mislim da je pravo vrijeme i postoje realna šansa da dovedem turnir u Brazilu. Idem u Majami da razgovaram sa novim predsjednikom ATP-a Bredom Drejvetom da saznam više o ovoj mogućnosti, ali već imamo partnere spremne da pomognu", objasnio je Kuerten.

On takođe želi da igra egzibicioni meč protiv Rodžera Federera krajem godine u Brazilu.

"Potrebno nam je malo vremena da se detaljno dogovorimo i neko vrijeme za mene da počne da vježbam", rekao je Kuerten.

Kuerten je dobio humanitarnu nagradu Artur Eš 2003. od strane ATP Tura.

Osim njega, u tenisku „Kuću slavnih” primljeni su i Manuel Orantes Koral, osvajač US Opena 1975. godine, potom bivši velški teniser Majk Dejvis, za ulogu u promociji tenisa, kao i pokojni Rendi Snou, najbolji američki teniser u kolicima.

Oni će biti zvanično primljeni 14. jula u Njuportu (SAD), gdje je zvanično i sjedište Internacionalnu teniske "Kuće slavnih”.

Bonus video: