Nadal prvi finalista, čeka se Đoković

Španski teniser je u polufinalu bio bolji od Švajcarca Rodžera Federera sa 3:1, po setovima 6:7, 6:2, 7:6, 6:4, za tri sata i 41 minuta igre.
0 komentar(a)
Rafael Nadal, Foto: Beta AP
Rafael Nadal, Foto: Beta AP
Ažurirano: 26.01.2012. 12:54h

Rafael Nadal i Rodžer Federer su plasmanom u polufinale Otvorenog prvenstva Australije popravi rezultat u odnosu na lani, kada su eliminisani u četvrtfinalu. Nadal je otišao korak dalje – drugi nosilac je nakon tri sata i 42 minuta borbe savladao Federera sa 3:1, po setovima 6:7 (5:7), 6:2, 7:6 (7:5), 6:4 i drugi put u karijeri se plasirao u finale prvog godišnjeg Grend slem turnira.

Prije tri godine, Nadal je u finalu, takođe, bio bolji od Švajcarca…

"Bio je ovo fantastičan meč. Čast mi je da igram protiv Federera, protivnika koji ne griješi i kompletan je kao igrač. Da mi je neko prije dvije nedjelje rekao da ću igrati finale u Melburnu, ne bih mu vjerovao", rekao je Nadal, koji protiv Federera vodi 18-9 u pobjedama.

Nakon što je dobio prvi set, Federer je stao u nastavku meča, što je Nadal iskoristio i u drugom setu tri puta oduzeo servis protivniku. U trećem setu su obojica tenisera po jednom oduzimala servis protivniku, a odluka je pala u taj-breku, u kojem je Nadal poveo 6:1, Fedeks je smanjio na 5:6, ali je Španac onda iskoristio petu set loptu. Federer nije iskoristio brejk loptu u četvrtom setu za 5:3, imao je i dvije brejk-prilike za 5:5, ali ih nije iskoristio, pa je Nadal realizovao svoju drugu meč loptu za pobjedu.

Federer je platio danak velikom broju neiznuđenih grešaka (63 – Nadal 34), pa mu nije pomoglo ni što je ima 10 vinera više od rivala.

Nadal će u finalu igrati sa boljim i današnjeg duela između branioca trofeja Novaka Đokovića i Britanca Endija Mareja, u reprizi prošlogodišnjeg finala.

"Marej i Đoković su odlični igrači. Posavjetovao bih Britanca da igra agresivnije, ali to i nije baš najpamentnije, jer sam posljednjih šest mečeva izgubio od Novaka", dodao je uz osmjeh Nadal.

Ukoliko Đoković pobijedi, Nadal i Novak će se u nedjelju sastati 30. put. Španac vodi sa 16:13 u pobjedama, ali Đoković je pobijedio posljednjih šest susreta, svih šest u finalima. Poslednji put Nadal je savladao Đokovića 24. novembra 2010. godine na završnom turniru Masters serije u Londonu.

Bonus video: