Nadal dobio maraton protiv Berdiha, u polufinalu sa Federerom

Federer je prije Nadala sa lakoćom riješio svoj 1000. meč u karijeri, Argentinac Huan Martin del Potro pružio mu je minimalan otpor (6:4, 6:3, 6:2).
0 komentar(a)
Nadal, Foto: Beta/AP
Nadal, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.01.2012. 13:57h

Klasik u polufinalu Australijan opena - Španac Rafael Nadal igraće protiv svog vječitog rivala Rodžera Federera nakon što je u četvrtfinalnom maratonu slomio otpor Tomaša Berdiha nakon više od četiri sata igre (6:7, 7:6, 6:4, 6:3).

Federeru je prije toga bilo potrebno duplo manje vremena da sa lakoćom riješio svoj 1000. meč u karijeri, Argentinac Huan Martin del Potro pružio mu je minimalan otpor (6:4, 6:3, 6:2).

"Mečevi sa Nadalom uvijek su bili nešto posebno. Prije nekoliko godina u finalu Melburna odigrali smo legendarno finale. Drago mi je što ćemo se ponovo sastati na istom terenu", izjavio je Federer.

Duel Nadala i Berdiha trajao je četiri sata i 16 minuta, a tenzija je bila takva da se za svaki poen činilo da je odlučujući. Nakon što je dobio prvi set u taj-brejku, a u drugom imao set loptu prvi vođstvu od 6:5 (takođe u taj-brejku), činilo se da je Berdih na dobrom putu da Španca bespovratno pošalje iz Australije.

Tada su se odigrali ključni poeni na meču - Berdih je propustio set loptu, pa vezao dvije greške, nakon čega se krik olakšanja Rafaela Nadala čuo gotovo do Španije.

"Taj drugi set za mene je bio vitalan. Kasnije je sve bilo lakše", objasnio je Nadal "pražnjenje energije" nakon 1:1.

Berdih je na startu trećeg seta poveo 2:0, ali bila je to varka. Psihološki ojačan Nadal uzvratio je sa dva brejka i poveo sa 2:1, a kladioničari žestoko spustili kvote na njegovu pobjedu.

"Pokazao sam da sam fizički spreman, što mi je veoma važno", dodao je Nadal, koji se u četvrtfinalnom duelu istrošio mnogo više od svog narednog rivala, švajcarskog maestra Federera. Klasik na Melburn parku igra se u četvrtak ujutru po srednjoevropskom vremenu.

"Umoran sam, ali biću dobro do polufinala", zaključio je Nadal.

Federer je pobjedom nad Del Potrom izborio svoje 30. gren slem polufinale u karijeri, deveto uzastopno u Melburnu.

Treći reket svijeta održao je Argentincu čas teniske igre, uz dominaciju u svim elementima - imao je skoro dvostruko više vinera (38:20), osvojivši čak 89 odsto poena nakon ubačenog prvog servisa.

Del Potro je zaprijetio samo jednom, u finišu prvog seta, kada je kod rezultata 5:3 za Federera propustio četiri brejk lopte.

"Ovaj meč bio je za mene veliki test, jer sam znao da se u Del Potrovoj igri krije opasnost", dodao je Federer, podsjetivši se poraza od Argentinca u finalu US opena 2009.

U svom jubilarnom meču, Švajcarac je popravio skor - 814 pobjeda, uz 186 poraza. Federer je takođe postao drugi teniser sa 30 ili više godina na leđima koji se plasirao u polufinale Australijan opena, nakon Andre Agasija 2004. godine. Amerikanac je tada imao 33 godine i 278 dana.

Bonus video: