Klajsters i Azarenka u polufinalu, Voznjacki odlepršala sa prvog mjesta

Protivnik Klajstersovoj u borbi za finale biće Viktorija Azarenka iz Bjelorusije, koja je sa 2:1 (6:7, 6:0, 6:2) bila bolja od Agnješke Radvanske iz Poljske.
0 komentar(a)
Kim Klajsters, Foto: Reuters
Kim Klajsters, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2012. 10:36h

Branilac trofeja u ženskoj konkurenciji Kim Klajsters, igraće u polufinalu ovogodišnjeg turnira u Melburnu, pošto je vodeću teniserku na WTA listi i "vječitog gubitnika" Karolinu Voznjacki, savladala u dva seta - 6:3, 7:6.

Protivnik Klajstersovoj u borbi za finale biće Viktorija Azarenka iz Bjelorusije, koja se nakon izgubljenog prvog, razgoropadila u drugom i trećem setu protiv Agnješke Radvanske - 2:1 (6:7, 6:0, 6:2).

Voznjacki je tako ostala bez polufinala, ali i bez prvog mjesta na WTA listi koje je držala skoro dvije godine, tačnije 67 sedmica. Silazak za vrha biće verifikovan prvog ponedjeljka nakon završetka Austrelijen opena.

"Voznjacki i dalje bez prave krune", napisao je AP nakon što je danska teniserka propustila po ko zna koju priliku u karijeri da dođe do prve gren slem titule.

Ali, od narednog ponedjeljka, makar se neće postavljati pitanje - da li Voznjacki, žena koja je najduže izdržala na prvom mjestu bez osvojene gren slem titule, zaista zaslužuje da bude prva.

"Možda će sada biti zasluženo druga", konstatuju evropski mediji.

Ameli Morezmo je 2005. više od godinu bila prva bez važne titule, ali je 2006. osvojila dva gren slema i omekšala kritičare. Jelena Janković i Dinara Safina takođe su bile prve bez gren slem pehara, ali su sišle sa vrha mnogo prije Karoline Voznjacki.

A nakon poraza od Klajsters, Dankinja je bila pomalo ljuta na medije.

"Novinari pišu o meni kao da završavam karijeru, kao da mi je ostala još samo jedna godina igranja i kao da mi vrijeme ističe. Istina je drugačija. Ispred mene je još mnogo dobrih godina. Još ću da napredujem. Čekame još puno Austrelijan opena, još puno US opena, još puno Vimbldona, još puno Frenč opena", komentarisala je Voznjacki, koja ne gubi nadu da će nekada ipak osvojiti gren slem.

Takvih problema nema Kim Klajsters, koja u 29. godini "i dalje pleše" , iako je sve češče muče povrede. U polufinalu protiv Voznjacki, Belgijanka je morala da se obračuna i sa protivnicom i sa - sopstvenim zglobom.

"Umjesto da se fokusiram na pripremu meč, ja sam morala da se fokusiram na svoju nogu. Ležanje na krevetu, 20 minuta sa ledom, 20 minuta bez leda, pa onda 20 minuta sa ledom, pa onda opet 20 minuta bez leda. Bilo je užasno, ali izdržala sam", kazala je Klajsters, koja će u polufinalu igrati sa Viktorijom Azarenkom.

Bjeloruskinja je u četvrtfinalu protiv Agnješke Radvanske imala problema samo u prvom setu, a onda je meč krenuo jednosmjernom ulicom...

"Osjećam da nisam ista igračica kao prije. Puno sam sada bolja na mentalnom planu. Počeo je drugi set, a ja sam već bila zaboravila na prvi. Kao da je počeo novi meč", oduševljena je Azarenka.

Ko će naslijediti Karolinu Voznjacki na prvom mjestu ATP liste, znaće se nakon završetka turnira u Melburnu. Tri teniserke pucaju na vrh - Marija Šarapova, Petra Kvitova i Viktorija Azarenka.

Sjutra se u četvrtfinalima ženske konkurencije Australijan opena sastaju Italijanka Sara Erani i Čehinja Petra Kvitova, odnosno Ruskinje Marija Šarapova i Jekaterina Makarova

Bonus video: