Ana Ivanović eliminisana od Kvitove, Makarova izbacila Serenu

Čehinja će u borbi za polufinale igrati sa Italijankom Sarom Erani koja je bila bolja od Kineskinje Đije Ženg sa 6:2, 6:1.
52 pregleda 0 komentar(a)
Janković i Kvitova, Foto: Beta AP
Janković i Kvitova, Foto: Beta AP
Ažurirano: 23.01.2012. 09:44h

Srpska teniserka Ana Ivanović nije uspjela da se plasira u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije pošto je u noći između nedjelje i ponedjeljka u osmini finala izgubila od Čehinje Petre Kvitove sa 2:0, po setovima 6:2, 7:6 (7:2), nakon 85 minuta igre.

Kvitova je dominirala najvećim dijelom meča, pa je bez posebnih problema izborila prvu pobJedu u četvrtm međusobnom okršaju sa Srpkinjom. Servis joj je bio razoran, neuhvatljiv, udarci brži i snažniji, tako da pobJeda skoro nije dolazila u pitanje, bez obzira što se u završnici drugog seta Ana prenula i pružila snažniji otpor.

U prvom setu Ivanovićeva je povela sa 1:0 na svoj servis i to je bilo sve što je uspjela da uradi. Kvitova je brejkom došla do 2:1, potom ponovo i do 5:2, pa je na kraju rutinski okončala taj dio meča.

Drugi set donio je više neizvjesnosti, ali je Kvitova i dalje diktirala tempo, bila sigurnija i preciznija, a ubitačnim servisom prosto je deprimirala protivnicu. Šampionka Vimbldona je ponovo brejkom došla do vođstva od 3:2, kojeg je uvećala na 5:3 i tada se činilo da je završila posao.

Srpkinja je, međutim, uspjela da se uz velike napore vrati u meč, uzvrati brejkom za izjednačenje na 5:5, a potom čak i povede sa 6:5 osvojivši 11 poena zaredom.

Nije, međutim, iskoristila trenutnu inicijativu i dobije set, pa je pobjednik odlučen u taj-brejku, gdje je potpuno zakazala. Napravila je Ivanovićeva dvije duple servis greške, što je neuporedivo sigurnija Kvitova umjela da iskoristi i okonča, iskoristivši drugu meč loptu.

"Meč je bio jako težak. Nisam uspijevala da pronađem ritam u početku. Ona je težak protivnik, stvarno morate dobro da udarate lopticu, u suprotnom će ona vjerovatno dominirati i koristiti svoje prilike", rekla je Ivanovićeva.

"To mi je stvarno falilo u prvom setu, a djelimično i u drugom, u kome sam mnogo bolje servirala... Onda sam se snažno borila u pokušaju da se vratim i udarala sam loptu mnogo bolje. Stvarno je šteta što nisam koristila svoje prilike. Ali, ona je jako dobro servirala i dobro igra, a teško je da joj se pročita servis pošto je ljevoruka. Trudila sam se danas, ali nisam imala ritma", objasnila je Ivanovićeva.

Čehinja će u borbi za polufinale igrati sa Italijankom Sarom Erani koja je bila bolja od Kineskinje Đije Ženg sa 6:2, 6:1.

Najveće iznenađenje priredila je Ruskinja Jekaterina Makarova, trenutno 56. na WTA listi, koja je u osmini finala izbacila Amerikanku Serenu Vilijams sa 6:2, 6:3.

Nakon što je spasila brejk loptu u ranoj fazi prvog seta, Makarova se razigrala. Ruskinja je prvi brejk napravila za 3:2, zatim još jedan za 5:2, a u osmom gemu je realizovala šestu set loptu i došla je do vođstva.

Iako se poslije 2:0 za Serenu u drugom setu činilo da stvari dolaze na očekivano mjesto, ljevoruka Ruskinja nije se predavala. Makarova je osvojila tri gema u nizu, a pri rezultatu 5:3 Serena je servirala za ostanak u meču. Prve tri meč lopte je spasila zahvaljujući sjajnim servisima, ali je na četvrtoj poslala forhend u aut, pa je Ruskinja ostvarila najveći trijumf u karijeri.

Prije Australijan opena, 23-godišnja Makarova nije dobila meč u glavnom žrijebu nekog WTA turnira još od avgusta, na sedam uzastopnih turnira ispala je u prvom kolu, a sada je već izbacila Tanasugarn, Kanepi, Zvonarjovu i sada Serenu Vilijams.

Ruskinja će u četvrtfinalu igrati sa boljom iz meča zemljakinje Marije Šarapove i Sabine Lisicki iz Njemačke.

Osmina finala, donja polovina:

Petra Kvitova – Ana Ivanović 6:2, 7:6

Sara Erani – Đie Ženg 6:2, 6:1

Jekaterina Makarova – Serena Vilijams 6:2, 6:3

Sabina Lisicki – Marija Šarapova 9.30h

Bonus video: