Jedan je Rodžer Federer

Maestro iz Bazela je šesti put osvojio završni Masters sezone i tako prestigao Ivana Lendla i Pita Samprasa, sa kojima je do večeras bio na vrhu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 20:30h

Jedan je Rodžer Federer - najtrofejniji teniser svih vremena od večeras drži još jedan rekord, pošto je šesti put osvojio završni Masters sezone.

Maestro iz Bazela je tako prestigao Ivana Lendla i Pita Samprasa, sa kojima je do večeras bio na vrhu.

Fedeks je u sjajnom finalu savladao Žo-Vilfreda Congu sa 2:1 (6:3, 6:7, 6:3) za dva sata i 19 minuta, a mogao je sve da završi mnogo ranije - u 2. setu je vodio 5:3, servirao za tron pri rezultatu 5:4, ali je dozvolio Francuzu da izbori taj-brejk.

U 13. gemu je vodio i 5:2, imao i meč loptu, ali je teniski Muhamed Ali izjednačio.

U 3. dijelu igre nije bilo brejkova do 4:3, kada je 30-godišnji Švajcarac iskoristio treću šansu, a potom bez izgubljenog poena osvojio posljednji gem.

Fedeks je imao 30 vinera i 26 neiznuđenih greški, dok je Conga imao 37 direktno osvojenih, ali i 41 izgubljeni poen.

Čovjek koji ima 16 grend slem titula stigao je do svog 70. pehara u karijeri, i to u 100. finalu. Upisao je 17. pobjedu u nizu, a u toj seriji je tri puta srušio Congu.

"Imali smo nevjerovatan meč na Vimbldonu, siguran sam da ćeš imati šansu opet u Londonu naredne godine, tada na Olimpijskim igrama", obratio se Fedeks prilikom dodjele pehara Congi, a potom ponovio koliko voli da igra u Londonu.

"Uživao sam u svakom minutu koji sam proveo ovdje. Žo je izvukao posljednju kap energije i učinio ovo finale još boljim. Presrećan sam, hvala svima".

Federeru je za osvajanje titule i pet pobjeda pripalo ukupno milion i 630 hiljada dolara, dok je Conga inkasirao 740 hiljada "zelembaća".

Galerija

Bonus video: